Antena Meniu Search
x

Șezătoare ca pe vremuri, cu atmosferă de poveste, în Ţara Zarandului

Seară magică într-o comună din Hunedoara! Zeci de săteni s-au strâns seara la o şezătoare, aşa cum se făcea pe vremuri în Ţara Zarandului. Oamenii au cântat, au povestit, au sfărâmat porumb pentru animale şi au mâncat preparate tradiţionale de la ei din zonă.

Vezi și

Seară magică într-o comună din Hunedoara! Zeci de săteni s-au strâns seara la o şezătoare, aşa cum se făcea pe vremuri în Ţara Zarandului. Oamenii au cântat, au povestit, au sfărâmat porumb pentru animale şi au mâncat preparate tradiţionale de la ei din zonă. În acest fel, localnicii încearcă să păstreze datina şi creează o atmosferă de poveste, exact ca acum un secol. 

La poalele munţilor Apuseni, în Ţara Zarandului, tradiţia nu piere. Îmbrăcaţi în straie populare, cu traistele şi coşurile pline de bunătăţi, localnicii comunei Ribiţa se strâng rând pe rând la şezătoare. Bătrâni şi tineri laolaltă fac pentru o zi ceea ce strămoşii lor obişnuiau să facă în urmă cu un secol.

Şezătoarea este un obicei străvechi, care se ţinea în serile de iarnă, atunci când munca de la câmp înceta.

După cină, fetele din sat se adunau la gura sobei, în casa unei văduve şi torceau. Iar în acest timp, spuneau poveşti, ghicitori şi cântau. Astăzi, zeci de oameni vor să reînvie acele momente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Șezătoare ca pe vremuri, cu atmosferă de poveste, în Ţara Zarandului