Antena Meniu Search
x

Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor și al bolnavilor, prăznuit pe 27 iulie de creștini. Tradiții și superstiții

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, considerat ca fiind ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Sfântul Pantelimon este prăznuit, în fiecare an, pe data de 27 iulie.

de Paula Ruşanu

la 19.03.2019, 17:53

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, considerat ca fiind ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Sfântul Pantelimon este prăznuit, în fiecare an, pe data de 27 iulie.

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți care fac parte din Biserica lui Hristos.

El este supranumit „doctor fără de arginți” deoarece, potrivit credinței, nu era interesat de averi și nu a cerut nimănui să-i plăteasca pentru binefacerile pe care acesta le-a făcut.

Sfantul Pantelimon, praznuit de crestini pe 27 iulie
Pe acelaşi subiect

Sfântul Pantelimon, o viață închinată slujirii aproapelui

Sfântul Pantelimon s-a născut în cetatea Nicomidiei în anul 284, pe vremea impăratului Maximian Galeriu. Tatăl său era un senator pagân de la curtea împaratului, în timp ce mama sa era creștina, scrie calendarortodox.ro.

Primele său nume a fost „Pantoleon” care însemna „cel întru toate puternic ca un leu”. Mama lui, Evula, era o creștină desavarsita, rugându-se în taină la Hristos cu fiecare prilej pe care il avea. Tot ea îi vorbea micuțului despre implinirea sufletului, dar și despre tainele credinței în nemurire.

La început, Pantelimon s-a arătat atras de filosofie, el urmând apoi, cu succes, cursurile Școlii de Medicină de la Nicomidia. După ucenicia alături de medicul Eufrosin, de la acesta a învățat foarte multe, dar a dobândi și o intelepciune aparte în practicarea meseriei de doctor, Pantelimon a fost remarcat de împărat, care l-a ales ca medic al său.

Întâlnirea cu un preot creștin, Ermolae, i-a arătat medicului cum doar Mântuitorul poate binevoi a vindeca, fie prin oameni, fie mai presus de aceștia. O minune pe care a reușit-o cu ajutorul lui Hristos l-a determinat pe Pantelimon să ceară să fie botezat întru Hristos, el primindu-și numele care înseamna „cel în totalitate milostiv”.

Dupa ce a primit Sfântul Botez, Pantelimon a săvârsit foarte multe vindecări, ajutand oamenii cu boli incurabile.

Datorită milosteniei de care a dat dovada, decide să iși ofere toata averea săracilor, iar tuturor care reușeau să se vindece de boli nu le cerea nimic drept plată.

Invidiat de ceilalți medici, Pantelimon a fost denunțat pentru credința sa, iar împăratul Maximian a ordonat ca acesta să fie supus la chinuri groaznice, după care capul să îi fie tăiat.

Conform tradiției crestine, chiar dacă împăratul a cerut ca trupul Sfântului Pantelimon să fie ars, credincioșii i-au scos trupul neatins de foc din cenuță și l-au îngropat cu mare cinste pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, în anul 303.

Moaștele Sfântului Pantelimon

Capul Sfântului Pantelimon este păstrat la Mănăstirea Sfântul Pantelimon ("Rusikon") de la Muntele Athos.

Părți din moaștele Sfântului Pantelimon se află și în România. Ele au fost aduse din Orientul apropiat de către preotul Dimitrie Popescu și donate, în anul 1931, catedralei episcopale din Constanța.

Moastele Sfantului Pantelimon, praznuit de crestini pe 27 iulie

Moaștele au fost așezate într-o raclă de argint, sub un baldachin, lângă Sfântul Altar.

În anul 1950, sediul episcopal a fost mutat la Galați, și astfel, Preasfințitul Chesarie Păunescu, Episcopul Dunării de Jos, a dus moaștele Sfântului Pantelimon la Galați, unde au rămas până în anul 1993, când, odată cu reînființarea Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Lucian Florea a readus sfintele moaște la Constanța, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Pe data de 26 iulie a fiecărui an (în ajunul prăznuirii sfântului), Arhiepiscopul Tomisului conduce procesiunea cu moaștele Sfântului Pantelimon pe străzile municipiului Constanța.

Sfantul Pantelimon, praznuit de crestini pe 27 iulie

Sfântul Pantelimon, tradiții și superstiții

Potrivit credinței populare, se zice ca în ziua Sfântului Pantelimon, cerbul iese din apa și aceasta începe să se răceasca, frunza teiului se intoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna.  

Cei care vor să fie viguroși în timpul iernii, trebuie să mănânce în această zi porumb și dovlecei. În ziua de Sf. Pantelimon se impart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor.

De asemenea, se mai spune că oamenii nu trebuie să lucreze în ziua de Sf. Pantelimon, pentru a nu atrage necazurile asupra lor.

Rugăciunea pentru vindecare către Sfântul Pantelimon

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor.

Iată o rugăciune pentru cei care au nevoie de vindecare:

"Dumnezeule Atotputernice, Cela ce cu mila Ta pe toate le zidesti spre mantuirea neamului omenesc, cerceteaza-l pe robul Tau (…), pe cel ce cheama numele lui Hristos, vindeca-l de toata boala trupeasca si slobozeste-l de pacat si de ispitirile pacatoase, de orice necazuri, si orice asuprire vrajmaseasca indeparteaz-o de la robul Tau. Ridica-l pe el din patul pacatului si il aseaza in Sfanta Ta Biserica – sanatos cu trupul si cu sufletul ca sa slaveasca impreuna cu toti oamenii, prin fapte bune, numele lui Hristos, ca Tie iti inaltam slava impreuna cu cel fara de inceput al Tau Fiu si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor și al bolnavilor, prăznuit pe 27 iulie de creștini. Tradiții și superstiții