Antena Meniu Search
x

5 sfaturi financiare pentru Mileniali

Provocările cu care se confruntă Milenialii sunt diferite de cele experimentate de generațiile mai în vârstă. Născuți între anii 1981 și 2000, aceștia au avut de înfruntat crize economice majore, apariția tehnologiilor noi sau transformarea sarcinilor simple în procese automatizate.

de Redactia Observator

la 11.09.2019, 16:11

5 sfaturi financiare pentru Mileniali
Sfaturi financiare pentru Mileniali - Pexels

Provocările cu care se confruntă Milenialii sunt diferite de cele experimentate de generațiile mai în vârstă. Născuți între anii 1981 și 2000, aceștia au avut de înfruntat crize economice majore, apariția tehnologiilor noi sau transformarea sarcinilor simple în procese automatizate. Lumea din jurul acestei generații se schimbă constant și, cu toate că numărul Milenialilor este din ce în ce mai ridicat în rândul forței de muncă, situația financiară este nesigură pentru ei.

În următoarele decenii de incertitudine economică globală, pregătirea pentru viitor este esențială. Punerea în aplicare a unor principii pentru securitate financiară va permite aceste generații Y să obțină o independență care să ajute la evitarea efectelor dure ale epocii informaționale aflate în plină expansiune. Dacă te numeri printre Mileniali, citește mai departe de ce lucruri trebuie să ții cont și cum să oferi o direcție mai bună finanțelor personale.

Cheltuiește mai puțin decât câștigi

Secretul bunei gestionări a banilor este să cheltuiești mai puțin decât suma pe care o câștigi. Milenialii sunt deosebit de încrezători în ceea ce privește viitorul, iar mulți dintre ei consideră că pot economisi mai târziu pentru bătrânețe. Tinerii trăiesc de la un salariu la altul, folosesc carduri de credit sau împrumuturi pe termen scurt ca să acopere situațiile de urgență și așteaptă ca viitorul să le aducă venituri mai mari și cheltuieli mai mici. Ca Milenial, poți să vezi cotatii valutare aici ca să analizezi cât de mult se schimbă situația economică și cum poți risca dacă cheltuiești banii fără un plan bine pus la punct. Cel mai indicat e autocontrolul timpuriu și stabilirea unui buget pentru a-ți construi securitatea financiară, indiferent de viitor. Acest lucru te va ajuta să își cheltuiești veniturile în mod responsabil și să ai în permanență o imagine asupra finanțelor tale.

Evită datoriile

Cardurile de credit sunt instrumentele moderne prin care Milenialii cumpără mai mult decât își permit și astfel se afundă în datorii. Unii dintre tineri își achiziționează lucruri diverse pentru care plătesc sume minime prin această variantă și nu fac decât să plătească o dobândă prea mare. Deși eliminarea tuturor datoriilor este nerealistă pentru majoritatea oamenilor, este important să eviți să împrumuți bani pentru lucruri care nu sunt de importanță mare. Cheltuirea sumelor pe care nu le deții reprezintă o presiune asupra veniturilor tale viitoare și îți va reduce întotdeauna opțiunile.

Potrivit specialiștilor, există datorii bune pe care un tânăr ar putea să le aibă. De exemplu, cumpărarea unei case prin credit, refinanțarea unei datorii cu dobândă mare sau împrumutul unor bani pe termen scurt pentru finanțarea unui fond de pensii. Astfel de cazuri sunt considerate decizii rezonabile spre deosebire de accesarea unui credit pentru a cumpăra o mașină de lux care își pierde aproape jumătate din valoare în primii ani.   

Prioritizează-ți obiectivele financiare

Dată fiind economia în permanentă schimbare, pentru un Milenial este important să își fixeze periodic obiective financiare pe termen mediu sau lung. Atunci când ai un plan bine stabilit, de pildă ai nevoie de avans ca să achiziționezi o locuință ori vrei să redecorezi casa pe care o deții deja, e mult mai simplu să reziști tentației de a cheltui banii fără rost. Cu toate că e important să începi procesul de economisire cât mai devreme, asigurarea de sănătate și un fond pentru urgențe ar trebui să fie obiective prioritare. Oamenii tineri nu sunt imuni la boli sau evenimente care pot duce la costuri medicale semnificative. Indiferent dacă obiectivele pe care ți le setezi sunt imediate sau mai îndepărtate în viitor, planificarea lor îți oferă o direcție importantă și te ajută să pui în aplicare strategii adecvate pentru a le îndeplini.

Încearcă să reduci cheltuielile cât poți de mult

Primul pas pentru reducerea cheltuielilor este să știi pe ce anume se duc banii. Fii conștient de ceea ce ai nevoie cu adevărat și ceea ce îți dorești ca să știi la ce poți renunța. Nu trebuie să faci o obsesie în a economisi apă sau energie, dar acordând atenție unor obiceiuri mărunte vei putea să îți optimizezi costurile.

Încearcă să îți stabilești un meniu săptămânal, creează o listă de cumpărături cu ceea ce ai nevoie, încadrează-te într-un buget stabilit sau notează-ți toate cheltuielile dintr-o perioadă și apoi analizează cum le poți îmbunătăți.  

Creează-ți un plan de economii structurat

Indiferent de modul în care ți-ai stabilit obiectivele financiare, este crucial să înțelegi valoarea și importanța dezvoltării unui plan de economii. O abordare eficientă este determinarea unei sume specifice de pus deoparte în mod regulat. Regula 50-30-20 ar putea să te ajute în acest sens. Așadar, alocă 50% din câștiguri către cheltuielile absolut necesare, 30% pentru distracție și îndeplinirea dorințelor, iar 20% pentru economii, investiții ori situații de urgență. Acest tip de structură pentru economisire asigură un progres pozitiv continuu în direcția obiectivelor și este ușor de monitorizat.

Echilibrul dintre venituri și cheltuieli este un pas important pe care Milenialii trebuie să îl facă pentru gestionarea corectă a situației financiare. Cu toate că sunt o generație creativă și mereu în căutare de oportunități, aceștia au nevoie de stabilitate pentru a face față viitorului lor nesigur.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » 5 sfaturi financiare pentru Mileniali