Sfinţii Mihail şi Gavril 2019. Tradiţii şi obiceiuri la români
Sfinţii Mihail şi Gavril sunt sărbătoriţi de creştinii ortodocşi, în fiecare an, pe 8 noiembrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.
Sfinţii Mihail şi Gavril sunt sărbătoriţi de creştinii ortodocşi, în fiecare an, pe 8 noiembrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.
Sărbătoarea Sf. Mihail şi Gavril 2019 are semnificaţii profund religioase la care se adăugă şi credinţele populare.
Ziua de 8 noiembrie este considerată un hotar între toamnă şi iarnă.
Oamenii din popor cred că Marmareau, soţia lui Scaraoţchi vrea cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail are rolul de opri venirea bruscă a anotimpului rece.
În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de 'vara arhanghelilor'. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Mihail şi Gavril 2019
Pe lângă această zi caldă, tradiţia spune că între sfinţii Mihail şi Gavril şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi 'vara iernii', ceea ce înseamnă 3-4 zile cu vreme călduroasă.
De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, în satele de odinioară nu se lucra deloc, oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor.
Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup.
Tot în ziua de 8 noiembrie, se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar ofrandele date la pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc 'Moşii de Arhangheli'.
În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.
Tradiţii la români de Sfinţii Mihail şi Gavril 2019
Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii.
Aceste lumânări 'ţin de lumină' în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.
Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia.
În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.
Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰