Antena Meniu Search
x

Video Soarta şcolii "bombă cu ceas" din epicentrul cutremurelor din România. Nu e pe lista de risc publicată de Minister

România nu scapă de cutremure. Un nou seism i-a speriat pe olteni în această dimineaţă. Iar în urmă cu puţin timp, mişcarea pământului s-a mutat în Banat. Un cutremur a fost înregistrat în această după-amiază în Timiş.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 22.02.2023, 22:02

Vezi și

"La ora 16:37 a fost înregistrat un cutremur în Timiş, cu magnitudinea 3,7. A fost un seism slab, spun reprezentanţii de la INFP, comparativ cu efectele pe care le simt în continuare oltenii. În această dimineaţă, în Gorj, s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea 4. Cel mai puternic din ultima săptămână, după cele două cutremure mari din 13 şi 14 februarie de 5,2, respectiv 5,7. Peste 800 de replici au fost deja înregistrate de atunci, iar pământul se mişcă în continuare", spune Mădălina Iacob, reporter Observator.

Şcoală din epicentrul cutremurului, la un pas de demolare

"Autorităţile au venit astăzi şi cu soluţii pentru consolidarea clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I. Lista celor 39 de şcoli făcută publică de Ministerul Educaţiei este contestată de asociaţiile de părinţi, care spun că situaţia din ţara noastră este mult mai gravă. Pentru şcoala din Arcani, de exemplu, care nu a fost inclusă pe listă, autorităţile au propus demolarea", adaugă Mădălina Iacob, reporter Observator.

Şcoala din Arcani a devenit o bombă cu ceas după cutremurele din Oltenia pentru cei 50 de elevi şi profesorii de aici. "Dintre cele 27 de unităţi de învăţământ care au fost verificate de experţi, cea mai afectată este această şcoala gimnazială din Arcani. Specialiştii au recomandat deja ca această să fie demolată", arată Diana Speretoiu, reporter Observator. "Va trebui demolată şi construită o nouă şcoală", spune Cristina Cilibiu, prefect Gorj. 

Pe acelaşi subiect

Alte 5 clădiri vor fi reabilitate în Gorj cu bani de la Guvern: peste 50 de milioane de lei. "Toate categoriile de cheltuieli vor fi decontate prin acest program, iar introducerea în programul guvernamental se va face pe baza listei Ministerului Educației", a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

39 de şcoli, în categoria de risc seismic I

Ministerul a numărat şcoli din 12 judeţe ca fiind în pericol. 39 de şcoli sunt încadrate în categoria de risc I şi alte 600 la risc II. Asociaţiile de părinţi reclamă că datele nu sunt reale. "Avem o cifră mică pentru că şcolile nu au fost expertizate. În ultimii 15, 20 de ani şcolile au fost doar spoite!", spune Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor. "Cifrele pe care le avem sunt cele introduse pe baza expertizelor realizate şi ele corespund cu situaţia de acum", susţine Ligia Deca, ministrul Educaţiei. 

În toată ţara, se caută acum soluţii pentru relocarea copiilor. "Subsolul, podul, această cladire anexă a şcolii, sala de sport, care este într-o stare de degradare avansată. Sunt mai multe puncte sensibile ale cladirii", arată Adina Nasta, Şcoala nr. 1 Timişoara.

Şcoala numărul 1 din Timişoara e veche de 174 de ani, iar cele 10 clase de copii trebuie mutate de urgenţă. La fel şi cei 66 de preşcolari ai gradiniţei 20 din Baia Mare. "Până la finalul săptămânii viitoare sper ca lucrul ăsta să fie finalizat", a declarat Mihai Pop, inspector șef ISJ Maramureș. 

La Şcoala numărul 3 din Voluntari, aflată pe lista neagră a Ministerului Educaţiei, părinţii sunt îngrijoraţi: "Cu frică, vă daţi seama. Sperăm să îi mute cât mai repede, mai ales că şcoala asta e de când era tatăl meu copil, e foarte veche. Trebuie rezolvată problema şi făcute consolidari"

De teama cutremureleor, directoarea unei grădiniţe din Târgu Jiu i-a pus pe părinţi să semneze o declaraţie pe propria răspundere că îşi trimit copiii în clădirea cu risc. Primarul, revoltat, îi cere acum demisia. "Doamna director ştie foarte bine că a beneficiat în ultimul timp de cele mai mari investiţii", spune Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.

Paradoxal, în Bucureşti, unde cele mai multe şcoli au fost construite înainte de anii '70, nicio şcoală nu se află pe lista cu risc de la Ministerul Educaţiei. "Copiii din 41 de şcoli şi grădiniţe din Capitală sunt deja relocaţi. Cei mai mulţi în Sectorul 4, acolo unde clădirile au intrat în reabilitare la începutul anului şcolar. În total, în Bucureşti, un sfert din clădirile de şcoală sunt expertizate din punct de vedere seismic", spune Mădălina Iacob, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Soarta şcolii "bombă cu ceas" din epicentrul cutremurelor din România. Nu e pe lista de risc publicată de Minister