SPECIAL! Comoara de la Măricel
A trăit şi a slujit o viaţă întreagă pentru oameni. Şi nici la 73 de ani părintele Andrei Şortan nu are linişte.
A trăit şi a slujit o viaţă întreagă pentru oameni. Şi nici la 73 de ani părintele Andrei Şortan nu are linişte. Vrea ca moştenirea pe care o va lăsa generaţiilor ce au să vină să fie desăvârşită.
În saptele unei porţii frumos sculptate, se ascunde comoara părintelui. O comoară culturală. Un tablou neschimbat de vreme, în care a pictat viaţa oamenilor simpli de acum 100 de ani.
Muzeul la care a lucrat două decenii. A strâns aici orice lucru considerat de alţii neimportant. Dar pe care el a simţit, undeva în adâncul sufletului, că trebuie să le strângă. Din dragoste pentru români şi România.
Costume populare, opinci, maşini de cusut, sau de tors. Fiecare aspect al vieţii omului de rând a fost strâns, etichetat şi aşezat pe raft. Astăzi un astfel de costum este estimat la mii de euro. Dar părintele Şortan nu le-a cumpărat, ci le-a cules, pentru că proprietarii lor nu le-au mai vrut.
Aceeaşi modernitate i-a împis pe oameni, încet-încet, să renunţe de tot la stilul de viaţă al străbunilor. Printre oale, farfurii, costume, se ascunde şi o nestemată. O vioară Stradivarius. Sau ce a mai rămas din ea.
Cât va mai avea putere, preotul va continua să adune piese uitate în muzeul său. Este, după o viaţă ca duhovnic, cadoul cultural pe care vrea să-l lase României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰