Antena Meniu Search
x

Specialiștii dau vina pe creșterea porcilor în curte pentru propagarea epidemiei

Dacă în Bulgaria abia a apărut primul caz de pestă porcină, în România epidemia se extinde. Pentru a limita răspândirea virusului, şeful ANSVSA face apel la ţărani să schimbe felul în care interacţionează cu porcii din bătătură.

Vezi și

Dacă în Bulgaria abia a apărut primul caz de pestă porcină, în România epidemia se extinde. Pentru a limita răspândirea virusului, şeful ANSVSA face apel la ţărani să schimbe felul în care interacţionează cu porcii din bătătură. Să se spele pe mâini şi să nu intre în adăpostul animalelor cu hainele şi încălţămintea cu care au venit de la câmp.

"Să schimbe încălţămintea, ţinuta în momentul când vin din pădure, din păşune, de la pescuit, de unde vin" - sunt sfaturile şefului ANSVSA pentru ţăranii care cresc porci în curte. Autorităţile pun astfel răspândirea peste şi pe seama celor care aduc virusul de pe câmp şi îl introduc în cocină. 

În Roşiori, Botoşani, astfel de pretenţii sunt considerate exagerate.

Margareta Burlea creşte şi porci în curte, dar merge şi cu vacile la păscut. Spune că oricum îşi schimba hainele când venea de la câmp.

Margareta Burlea, crescătoare de porci: "Mă spăl aici, cum mă spăl la pompă şi în rest m-am schimbat şi atâta-i tot. Dar eu de-acum doar n-am să fac parada modei aici în ogradă, că vai de mine, că vrea Guvernul."

Primenită şi echipată "de curte", femeia se pregăteşte acum să hrănească porcii.

Are la rândul ei o propunere pentru autorităţi.

Margareta Burlea, crescătoare de porci: "Ia să pună la dispoziţie un standard de haine, ca tot ţăranul care are animale să se ducă să-şi ia câte un rând-două de haine."

În altă parte a satului, oamenii sunt mai concilianţi. Acest gospodar se arată dispus să schimbe felul în care dă lucernă la porci.

Temerea de epidemie este mare la ţară, iar pe asta mizează şi autorităţile. Spun că frica este cel mai bun profesor.

Geronimo Brănescu, directorul ANSVSA: "Cred că poate şi întotdeauna lucrurile aceastea au o altă dinamică în momentul în care te presează astfel de evenimente. Văzând consecinţele dramatice pe care le poate induce pesta porcină africană, de exemplu, eu cred că un crescător îşi va asuma."

Însă printre ţăranii temători apar mereu şi sceptici. Pentru Margareta Burlea, epidemia este de fapt o conspiraţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Specialiștii dau vina pe creșterea porcilor în curte pentru propagarea epidemiei