Video O linie de gardă în minus, riscuri suplimentare pentru pacienţi. Secţia de chirurgie a celui mai mare spital din Braşov are program scurt
La Brașov, arsurile, amputațiile sau accidentele casnice grave au program de la ora 8 la ora 15. Dacă se întâmplă în afara orelor de program, nu are cine să trateze acești pacienți, iar suferinzii trebuie mutați în spitale din alte județe. Asta pentru că medicii care asigurau garda pentru Chirurgie Plastică și-au denunțat contractele, pe motiv că sunt suprasolicitaţi.
Un bărbat de 49 de ani, ars pe un sfert din suprafaţa corporală. Este doar unul dintre cazurile grave pentru care cel mai mare spital din Brașov nu are soluţii. Pacientul a fost trimis la 186 de kilometri distanţă, în Bucureşti.
''Nu știu, chiar am zis, de ce la București și nu se poate la Brașov? Uite, noi nu putem să-l căutăm acolo și nu avem posibilități pentru București și trebuie să-mi caut soțul.''
Bărbatul a avut ghinionul să aibă nevoie de asistenţă în afara orelor de program ale celor trei medici de la secția de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului Clinic Județean Brașov. Aceştia au contracte separate pentru gărzi, şi tocmai le-au denunţat.
Lipsa unei linii de gardă la secția de Chirurgie Plastică și Reparatorie înseamnă că toți pacienții care ajung în Unitatea de Primire a Urgențelor nu mai sunt internați în spital, dacă sunt în afara programului, ci trebuie transferați în alte unități. Spre exemplu, în cazurile grave, Spitalul Bagdasar Arseni, aflat la 186 de kilometri depărtare.
- Un tată din Bacău și-a băgat copilul de 3 ani în spital. Micuțul a fost lovit cu un băț sub privirile mamei,...
- ''Am băut niște vodcă.'' Spital din Braşov, păzit de paznici băuţi bine. Nu e prima oară când aburii...
- Un bărbat de 35 de ani, internat în Spitalul de Psihiatrie din Cluj, a căzut în gol de la etajul 1
Medicii mai lucrează doar de dimineaţă şi până după-amiază. Spun că nu mai suportă oboseala nopţilor de gardă, cu multiple intervenţii. Un motiv care a uimit conducerea spitalului.
dr. Florin Orțan, director medical spital: Asta-i garda, îmi pare rău. Face parte, oarecum, din datoria morală faţă de comunitate.
O linie de gardă în minus, riscuri suplimentare pentru pacienţi
Lipsa gărzilor de noapte, la spital, înseamnă suferinţă şi riscuri suplimentare pentru pacienţi.
David Levente, director Ambulanța Brașov: Gândiți-vă că un membru amputat are o fereastră de câteva ore, ca să fie reimplantat. În cazurile acestea, probabil pacienții vor rămâne mutilați pe viață.
Moartea liniilor de gardă poate însemna și salarii mai mici pentru angajații spitalului. Unitatea poate fi retrogradată şi va pierde titulatura de "spital clinic", pentru că nu poate asigura standardele necesare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰