Antena Meniu Search
x

În spitalele din România nu iei bacterii ucigaşe doar dacă ai noroc!

În timp ce în România anului 2017, oamenii încă mor în spitale din cauza bacteriilor, la doar o mie de kilometri distanţă, germenii ucigaşi sunt ţinuţi în frâu cu ajutorul roboţilor. Reporterii Observator au intrat în inima unui spital din Viena.

Vezi și

În timp ce în România anului 2017, oamenii încă mor în spitale din cauza bacteriilor, la doar o mie de kilometri distanţă, germenii ucigaşi sunt ţinuţi în frâu cu ajutorul roboţilor. Reporterii Observator au intrat în inima unui spital din Viena.

Sunt imagini din interiorul spitalului Bagdasar Arseni din Capitală. Centrul medical a fost în ultima vreme ţinta mai multor scandaluri legate de infecţiile nosocomiale. Cel mai recent este cazul Georgianei Maxim, o tânără din Braşov care s-a stins din cauza bacteriilor din spital.

-Nici nu concepea că nu se face bine. Îi curgeau lacrimile pe obraz.

Conducerea spitalului nu pare să-şi asume nimic. Nici moartea Georgianei şi nici câteva reguli de bază pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Pe hol, printre bolnavi şi aparţinători, am găsit două mame. Aşteptau cu pruncii operaţi de o zi, în braţe, la uşa unui cabinet.

Pe acelaşi subiect

-Dacă are rană deschisă, de la operaţie ar putea să ia aşa ceva (n.r bacterii intraspitaliceşti). 

-De, îi noroc, na!

-În primul rând...

Femeile mizează pe noroc, pentru sănătatea copiilor. Aproape nicio regulă de igienă nu este respectată în spital. Pacienţii ieşiţi de curând din sălile de operaţii sunt căraţi pe tărgi printre lumea care intră de afară, iar infirmierii, asistentele şi bolnavii care se pot mişca ies nestingheriţi în pijamale şi papucii de salon în curtea spitalului, sau la magazinele din apropiere.

Principala grijă a pacienţilor este cât trebuie să dea şpagă pentru operaţie.

-Zece milioane (n.r. lei vechi) sunt banii lui (n.r medic)...

-Plus două la anestezist?

-Două la anestezist şi unul la fetele alea.

Spitalul Bagdasar Arseni, centrul medical care a raportat zero infecţii nosocomiale în cazul răniţilor de la Colectiv, deşi ei au avut de-a face cu germeni de spital, ne spune acum că în ultimile 3 luni de zile, în total, 20 de pacienţi au fost infectaţi cu bacterii rezistente. Dacă e reală sau nu cifra, nici măcar autorităţile de control nu ne pot spune, întrucât de multe ori, şi ele, merg pe cuvântul spitalului.

La o mie de kilometri spre vest de ţara noastră, în Austria, infecţiile intraspitaliceşti sunt tratate cu maximă seriozitate. Reporterii Observator au intrat în una dintre cele mai mari clinci din Viena şi au aflat de la medicii de acolo că bacteriile periculoase sunt ţinute în frâu, în primul rând, cu regului elementre de igienă.

-Ar trebui început cu lucuruile simple. Şi lucrurile uşoare sunt să te speli pe mâini.

Apoi, doctorii trec la metode ceva mai complexe. Cum ar fi dezinfectarea ustensilelor folosite în endoscopii.

-Dacă am terminat aici, tot ce este murdar, asistenta le ambalează în cutii speciale şi merge aici...

-Aici e "camera murdară"?

-Aici e "camera murdară"! Iar instrumentele vor intra aici!

Mai exact, într-un aparat automat ce va scoate toate instrumentele, sterilizate, în altă cameră. Fiecare ustensilă are un cip şi este scanată după dezinfecţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » În spitalele din România nu iei bacterii ucigaşe doar dacă ai noroc!