Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Statistică îngrijorătoare în România: Tot mai puțini copii, an după an. Doar trei femei de vârstă fertilă din 100 au născut anul trecut

Pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copiilor, ne îndreptăm atenţia către o realitate cruntă, cu care ţara noastră se confruntă.

de Mădălina Iacob

la 01.06.2024 , 19:29

Aproape 3,8 milioane de copii au domiciliul în România. Sunt cu peste 80.000 mai puţini faţă de anul trecut, potrivit INS. Scăderea este cauzată de numărul tot mai mic de nou-născuţi. În 2023 s-au născut 155.430 de bebeluși și e cel mai mic număr din ultimul secol. Doar trei femei de vârstă fertilă din 100 au născut anul trecut. 

În consecinţă şi populaţia şcolară este în scădere. În cele peste 7.000 de unităţi învaţă mai puțin de trei milioane de elevi, îndrumaţi de 245.000 cadre didactice. În creşe şi grădiniţe sunt peste 500.000 de copii. Din totalul românilor sub 18 ani, cei mai mulți sunt băieţi - 51,4%.

1 iunie, Ziua internaţională a copilului

Vezi și

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în aproximativ un sfert din mapamond la 1 iunie. Prima "Conferinţă mondială pentru bunăstarea copiilor" a avut loc la Geneva, Elveţia, în 1925, când această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată, potrivit www.officeholidays.com.

Pe acelaşi subiect

Data de 1 iunie este folosită de multe ţări din fosta zonă de influenţă sovietică, "Ziua Internaţională pentru Protecţia Copilului" fiind instituită la 1 iunie 1950, în urma congresului Federaţiei Internaţionale Democratice a Femeilor de la Moscova, care a avut loc în 1949.

Odată cu instituirea Zilei mondiale a copilului, statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie şi origine naţională sau socială, dreptul la afecţiune, iubire, înţelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educaţie gratuită, protecţie împotriva tuturor formelor de exploatare şi la creştere într-un climat de pace universală şi de fraternitate.

Multe ţări au stabilit o Zi a copilului, dar aceasta nu este, de regulă, sărbătoare legală. De exemplu, unele ţări celebrează Ziua Copilului pe data de 20 noiembrie ca Ziua Universală a Copilului. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1954 şi îşi propune să promoveze bunăstarea copiilor din întreaga lume.

În prezent, în lume există aproximativ 2 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între zero şi 14 ani, potrivit https://worldpopulationreview.com/. Conform statisticilor oficiale ale ONU, în lume sunt aproximativ 2,6 miliarde de minori, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populaţie. Această populaţie este încadrată la categoria "copii" conform clasificării oficiale. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea de a accesa educaţia, iniţierea sexuală timpurie şi abuzul psihologic în familii, problemele generaţiei Z nu sunt de obicei cele ale "copiilor". Astfel, prima zi de vară aduce în atenţia tuturor protejarea intereselor copiilor, subliniază pagina https://knowinsiders.com/.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Ştiri sociale » Statistică îngrijorătoare în România: Tot mai puțini copii, an după an. Doar trei femei de vârstă fertilă din 100 au născut anul trecut