Video Realitate crudă de 1 iunie, Ziua Copilului. România, fruntaşă în Europa la numărul de mame minore: "Societatea românească pare că nu vrea să găsească vindecare"
Astăzi, de Ziua Internaţională a Copiilor, ne îndreptăm atenţia către o realitate cruntă, cu care ţara noastră se confruntă. Fenomenul adolescentelor care renunţă prea devreme la copilărie şi devin mame la vârste fragede. Un fenomen, care în România este greu de ţinut sub control. Statisticile arată că suntem fruntaşi în Europa, când vine vorba de fetele care au născut înainte de a împlini vârsta majoratului. Iar pentru a trage un semnal de alarmă, pe o stradă din Capitală a fost realizată o campanie de conştientizare.
Venirea unui copil pe lume aduce de cele mai multe ori bucurie. Însă, atunci când mama copilului este la rândul ei, tot un copil, situaţia nu este una tocmai fericită. Un fenomen îngrijorător cu care ţara noastră se confruntă de ani buni şi care a pus-o pe primul loc în Uniunea Europeană, la capitolul - cele mai multe mame cu vârsta sub 15 ani.
"Este o problemă socială, care pare că are soluţie, pentru care societatea românească, pare că nu vrea să găsească vindecare. Şi este o problemă legată de copiii noştri", explică Ana Măiţă, asociaţia Mame pentru Mame.
O problemă care de-a lungul timpului a fost accentuată de mai mulţi factori. Una dintre cauze este educaţia sexuală precară sau, cel mai adesea, inexistentă în sânul familiei sau în şcoli.
"Copiii care astăzi sunt născuţi de mame minore, vin dintr-un lung şir de mame minore", explică Ana Măiţă, asociaţia Mame pentru Mame.
Astfel, pentru a trage un semnal de alarmă, în Capitală, a avut loc o campanie de conștientizare. O campanie, care a cărui personaj principal a fost un manechin, ce întruchipează o adolescentă de 15 ani, care a renunțat mult prea devreme la copilărie şi a rămas însărcinată.
"Avem şi prima linie de telefonie mobilă, gratuită, dedicată acestor fete, iar dacă au o problemă, pot suna oricând, iar numărul de telefon se găsește pe platforma copiicucopii.ro", subliniază Alexandru Stan, Asociaţia Copii pentru copii.
Cele mai recente date ale Ministerului Familiei arată că, în România, în anul 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, 400 dintre ele, în judeţul Mureş. Cu 4,40% mai mic faţă de cel din 2021, atunci când, aproape o treime dintre mamele minore din statele Uniunii Europene erau din România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰