Antena Meniu Search
x

Statuia lui Mihai Eminescu din Galaţi, păzită non-stop, după ce a fost furată de 20 de ori

Azi se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu, prilej pentru evenimente speciale în întreaga ţară. Ziua are însă o semnificaţie aparte în Galaţi, oraşul care găzduieşte prima statuie ridicată în cinstea poetului, în urmă cu 109 ani. După 1989, monumentul este vandalizat aproape an de an în această perioadă.

de Redactia Observator

la 15.01.2020, 11:20

Vezi și

Azi se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu, prilej pentru evenimente speciale în întreaga ţară. Ziua are însă o semnificaţie aparte în Galaţi, oraşul care găzduieşte prima statuie ridicată în cinstea poetului, în urmă cu 109 ani. După 1989, monumentul este vandalizat aproape an de an în această perioadă. Mâna muzei poetului, spre exemplu, a fost furată de peste 20 de ori. Aşa se face că acum parcul în care se află statuia a devenit prioritate zero pentru poliţişti.

În ansamblul statuar aflat în Parcul Central de la Dunăre din Galaţi, muza poeziei este întruchipată de o femeie sculptată la baza socului care poartă în mâna dreaptă o făclie. Un obiect care a fost ţinta preferată a amatorilor de glume proaste în ultimii ani. De peste 20 de ori a fost furată.

Acum, nouă camere de supraveghere monitorizează în permanenţă activitatea din jurul statuii.

Paznicii parcului împreună cu poliţiştii locali patrulează mai des, în special în această perioadă.

De la prima vandalizare care a avut loc în urma cu peste 20 de ani o singură persoana a fost trasă la raspundere pentru distrugerea patrimoniului national. Fenomenul a scăzut însă în amploare odată cu apariţia noilor sisteme de supraveghere.

Statuia a fost inaugurată în anul 1911 şi este cea mai veche a poetului Mihai Eminescu. Reabilitarea monumentului s-a terminat în septembrie anul trecut, cu un cost de 4 milioane de lei.

Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoşani şi a fost al şaptelea copil din cei 11 ai părinţilor săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Statuia lui Mihai Eminescu din Galaţi, păzită non-stop, după ce a fost furată de 20 de ori