Antena Meniu Search
x

Strugurii se culeg în vii, iar mustul este gata. Cum arată producţia de anul acesta

În multe podgorii din ţară, culesul este în toi, iar mustul capătă deja dulceaţa şi culoarea vinurilor de soi.

Vezi și

A venit vremea mustului. În vestitele crame şi podgorii din România se lucrează cu răbdare. Din lanţul de producţie au fost eliminate echipamentele agresive, care grăbesc fermentaţia, aşa încât vinul care a dus faima României în lume să nu le dea clienţilor dureri de cap.

În multe podgorii din ţară, culesul este în toi, iar mustul capătă deja dulceaţa şi culoarea vinurilor de soi.

Pentru ca aroma strugurelui să treacă în must fructele trebuie lăsate la macerat cel puţin 30 de ore. Gustul Tămâioasei de Pietroasele a trecut de mult graniţele ţării. Pentru a obţine cel mai bun must e nevoie de experienţă, tradiţie şi răbdare. Temperatura şi dulceaţa strugurilor sunt esenţiale.

Calitatea vinului, însă, pleacă din podgorie. Este o toamnă bună, în special pentru soiurile de vin roşu din podgoriile judeţului Mehedinţi. 

EIustin Urucu, enolog: "Este un Merlot care a adus multa glorie zonei, in Mehedinti şi în special aici la Stârmina. Avem nenumarate distinctii,  medalii, la concursuri de prestigiu din lume."

Aproape jumătate din producţie a fost deja recoltată în Mehedinţi. La fel şi în podgoriile din Constanţa.

18 tone de struguri s-au cules de pe fiecare hectar al vestitelor podgoriilor din Viişoara. Exact cantitatea care poate intra într-o presă a cramei, unde sunt fabricate soiuri de vinuri medaliate internaţional. Până să ajungă vin, strugurii sunt răciţi la 15 grade, fermentaţi, apoi transferaţi în vinificatoare. 

Mirela Porime, chimist: "In momentul cand zaharul este foarte mic, sub 5 grame la litrul, se consifera ca vinul este sec."

Producătorii au şi un secret. Au eliminat din lanţul de producţie echipamentele agresive care grăbeau transformarea strugurelui în must. 

George Albu, proprietar: "Sunt prese cu membrana pneumatica, blânde. Popular, se spune ca daca esti agresiv in facerea vinului, si vinul devine agresiv cu comsumatorul, te doare capul, mahmureala de a doua zi."

Cele peste 250 de hectare de viţă de vie de la Viişoara, judeţul Constanţa, produc anual aproape 2 milioane de litri de vin. De aici pleacă spre magazine şi restaurante, regele vinurilor roşii, Cabernet Sauvignon.

Licorile preparate în crame din recolta acestui an vor putea fi gustate însă, abia în noiembrie, când vor ajunge în rafturi la preţuri cuprinse între 6 şi 20 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Strugurii se culeg în vii, iar mustul este gata. Cum arată producţia de anul acesta