Antena Meniu Search
x

Video Studenţii din Iaşi vor să obţină în instanţă anularea Hotărârii care nu le permite prezenţa la examene decât dacă sunt vaccinaţi sau testaţi de coronavirus

Sesiunea de vară a studenţilor de Universitatea de Medicină din Iași a început cu un scandal. Spiritele s-au inflamat după ce şefii universității au condiţionat participarea studenților și a profesorilor la examene de vaccinare sau testare. Cei mai supăraţi sunt studenții care vor să anuleze decizia în instanţă.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.05.2021, 08:50

Vezi și
  • Autorităţile susţin că prin măsura respectivă vor să împiedice răspândirea virusului printre studenţi.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a decis ca la sesiunea de vară, care va începe pe 29 mai, studenţii vor participa doar dacă s-au vaccinat, dacă s-au testat înainte de fiecare examen sau dacă au fost infectaţi şi au dezvoltat anticorpii necesari.

Viorel Scripcariu, rector UMF Iași: Este de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Nu sunt studenţi oarecare, sunt studenţi la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferenţiere şi am primi studenţi de la Medicină în spitale fara test PCR.

Florin Cîţu, premierul României: Eu cred că astfel de măsuri se iau pentru a nu răspândi mai departe boala. De aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen. 

Reacţii mixte după apariţia Hotărârii care permite doar studenţilor vaccinaţi sau testaţi să se prezinte la examene

Unii studenţi nu au nicio problemă în a respecta condiţiile impuse de rectorat: "Sunt de acord cu acestea. Sperăm să fie toată lumea de acord. E costisitor pentru cine nu vrea să se vaccineze".

Alţii nici nu vor să audă de noile reguli de prezentare la examen. Ba chiar sunt dispuşi să apeleze la măsuri radicale: "Mi se par măsuri abuzive. Nu e legal și nici corect moral, mai ales pentru prietenii şi colegii care plătesc taxe şi nu sunt disponibili să se vaccineze pentru că suferă de diferite boli autoimune sau alergii".

Reprezentanţii studenţilor sunt decişi să rezolve această problemă cu ajutorul magistraţilor. 

Emanuel Man, Liga Studenților Iași: Urmărim o cerere de suspendare în instanţă a hotărârii Consiliului de Administraţie pentru a permite accesul tuturor studenţilor la sesiunea de examene curentă.

Până atunci, studenţii care vor să se imunizeze cât mai urgent, vor putea profita de un maraton al vaccinării care se va organiza, în weekend, la Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Studenţii din Iaşi vor să obţină în instanţă anularea Hotărârii care nu le permite prezenţa la examene decât dacă sunt vaccinaţi sau testaţi de coronavirus