Antena Meniu Search
x

Studenţii, extrem de nemulţumiţi după ce li s-au tăiat, pe termen nedeterminat, reducerile la călătoriile cu trenul: "Se încalcă legea"

Reprezentanţii a două companii feroviare, CFR Călători şi Softrans, au anunţat că nu mai acordă reduceri pentru studenţii care doresc să circule cu trenul, iar anunţurile i-au nemulţumit maxim pe studenţi.

de Redactia Observator

la 03.09.2023, 13:03

Studenţii ar trebui să aibă 90% reducere la călătoriile cu trenul
Studenţii ar trebui să aibă 90% reducere la călătoriile cu trenul - clubferoviar.ro
  • Studenţii ar trebui să aibă 90% reducere la călătoriile cu trenul.

Cei de la CFR Călători şi de la Softrans au anunţat că nu mai acordă reducerile de la 3 septembrie 2023 pe motiv că Guvernul nu a actualizat Normele Metodologice de aplicare a Legii Educaţiei.

Anunţurile i-au enervat la maxim pe studenţi, iar conform edupedu.ro, reprezentanţii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au declarat că măsurile anunţate de CFR Călători şi de Softrans reprezintă un abuz.

"Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Astfel, prevederile H.G. nr. 42/2017 sunt ÎN VIGOARE, acestea trebuind aplicate în integralitate, cu excepția procentului de reducere, care se modifică din 50% în 90%. Această interpretare juridică este confirmată expres și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. CFR Călători și Softrans trebuie să respecte de urgență legea și să nu refuze abuziv drepturile studenților.

Solicităm CFR Călători și Softrans un comunicat public prin care să anunțe acordarea biletelor cu reducere 90% pentru studenți începând din 03.09.2023", a fost mesajul transmis de liderii ANOSR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Studenţii, extrem de nemulţumiţi după ce li s-au tăiat, pe termen nedeterminat, reducerile la călătoriile cu trenul: "Se încalcă legea"