Antena Meniu Search
x

Persoanele care au intrat contact cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2 nu mai pot primi concediu medical

Un nou vid legislativ ne pune pe toţi în pericol. Medicii de familie nu mai pot să le dea concedii medicale celor care au intrat în contact cu bolnavii de COVID-19. În mod normal, ei ar fi trebuit să stea în izolare, însă odată cu eliminarea măsurii, ei nu mai pot să fie ţinuţi în casă. Mai mult, concediile medicale au fost şi ele suspendate, iar oamenii au două variante: fie se gândesc la sănătatea celor din jur, fie la banii pe care i-ar pierde prin absenţa nemotivată de la job.

de Redactia Observator

la 08.07.2020, 23:48

Vezi și

Este apelul unui medic de familie către românii care vor să se intoarcă la muncă, deşi ar trebui să stea în izolare. În momentul de faţă, ei nu mai primesc niciun ban de la angajator dacă stau acasă.

Valentina Boboc, medic de familie: Începând cu dată de 02.07 nu mai avem cadru legal să mai dăm concedii medicale nici pentru cei izolați nici pentru cei carantinati. Neavând niște documente, el este considerat la locul de muncă că absent nemotivat, iar dacă nu are conștiința el poate să se ducă la muncă și să mai infecteze încă 100 în jurul lui. E o tragedie ce se întâmplă.

Un alt medic de familie, o situaţie asemănătoare. Doctorul confirmă: pacienţii nu au de gând să rămână în case, fără să fie plătiţi.

"Credeţi că se supără pe CCR? Sau pe Orban, Tătaru, Arafat ori pe CASMB? Nu. Ei se indignează "pe mine". Degeaba le explic că nu pot risca o amendă de 5.000 de lei pentru emitere de concedii nelegale. Mă întreabă de ce nu înţeleg că ei n-au cum să rămână cu 10 nemotivate", ne explica medicul de familie.

Un deputat reclamă o situaţie şi mai periculoasă: un doctor ar fi trimis o pacient cu COVID-19 la muncă.

Dan Rădulescu, deputat: De acasă a sunat medicul de familie şi a cerut un CM în baza testului făcut, iar doctorul de familie i-a refuzat CM pentru că doamna respectivă a refuzat internarea pentru tratarea de COVID. Doctorul de familie i-a spus că da, poate să meargă dar să aibă grijă să nu infecteze pe cineva pentru că este caz penal.

Ministrul Sănătăţii spune că pacienţii confirmaţi pozitiv primesc concediu chiar dacă refuză internarea sau se externează la cerere. Contacţii lor, nu.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Este luat în primire de medicul de familie și acest medic de familie trebuie să-i asigure acele zile de concediu medical.

Reporter: Și dacă nu are CM se întoarce la muncă?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: De ce să nu aibă CM? Face o sesizare la DSP și atunci vom cerceta acest caz.

Singura speranţă a suspecţilor COVID care stau în izolare este ca noua lege a izolării şi a carantinei să se aprobe în următoarele două săptămâni. Atunci medicii le ar putea da concedii medicale retroactiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Persoanele care au intrat contact cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2 nu mai pot primi concediu medical