Antena Meniu Search
x

Târgul de fete din Valea Gurghiului, o sărbătoare a dragostei

Târgul de fete din Valea Gurghiului a rămas şi în ziua de astăzi o sărbătoare a dragostei. Cu 100 de ani în urmă, adunarea câmpenească era un prilej pentru tinerii din mai multe comune mureşene să se cunoască şi să intre într-o relaţie. 

de Redactia Observator

la 30.06.2019, 22:42

Vezi și

Târgul de fete din Valea Gurghiului a rămas şi în ziua de astăzi o sărbătoare a dragostei. Cu 100 de ani în urmă, adunarea câmpenească era un prilej pentru tinerii din mai multe comune mureşene să se cunoască şi să intre într-o relaţie. 

Cu timpul, ritualurile de curtare au devenit din ce în ce mai elaborate. Cererea în căsătorie se făcea, în timpul târgului, cu o turtă dulce, iar nunţile nu se oficiau înainte de negocierea termenilor de convieţuire în ochii întregului sat. 

O nuntă tradiţională este pusă în scenă în Valea Gurghiului, din judeţul Mureş. Sutele de spectatori au ocazia să vadă cum erau obiceiurile de altădată. Gătite în haine tradiţionale, tinerele din zonă îşi asumă rolul de chemătoare. 

Şi logodna şi termenii căsătoriei se negociau pe vremuri în faţa întregului sat. Sunt tradiţiile pe care mureşenii le sărbătoreasc, azi, la târgul de fete. Un eveniment pentru care cofetarii se pregătesc din timp cu prăjituri speciale.

Pe acelaşi subiect

Daiana Ciurba: "Turta dulce era oferită de către băiatul care curta o fată. Voia să o cucerească, iar astfel îi cumpăra o turtă în formă de inimioară şi cu o oglindă. Ziceau că dacă se privesc în oglindă amândoi vor avea o viaţă lungă şi fericită împreună."

Târgul anual din Gurghiu era, pe vremuri, singura ocazie pentru tinerii din mai multe comune diferite de a se cunoaşte. În timp, a devenit locul în care cuplurile îşi declarau dragostea.

Floarea Suciu, localnică: "L-am cunoscut din sat, pentru că eram din sat. Şi am venit şi la târg cu el. Şi pe urmă i-am făcut cântare: Sus pe culmea dealului, la poalele muntelui, cu doi cai şi o căruţă mă întâlneam cu al meu bădiţă."

Astăzi, tinerii se cunosc pe reţelele sociale, iar opinia părinţilor este opţională. Însă obiceiul cadoului din turtă dulce în care e înrămată o oglindă a rămas.

Târgul se încheia, pe vremuri, cu strigatul peste sat. După lăsarea serii, tinerii fără succes în dragoste îşi putea striga nemulţumirile legate de fetele care i-au refuzat. Astăzi, obiceiul a fost înlocuit cu recitaluri de muzică populară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Târgul de fete din Valea Gurghiului, o sărbătoare a dragostei