Antena Meniu Search
x

6 tehnici de prim-ajutor pe care oricine trebuie să le știe

Viteza de reacție poate face de multe ori diferența între viață și moarte. Chiar și cele câteva minute în care sosește ambulanța pot fi decisive pentru viața unei persoane aflate în dificultate, dacă cei din jur știu ce măsuri să ia.

Viteza este cea care de multe ori face diferenţa între viaţă şi moarte
Tehnici de prim-ajutor esenţiale - Rawpixel.com

Viteza de reacție poate face de multe ori diferența între viață și moarte. Chiar și cele câteva minute în care sosește ambulanța pot fi decisive pentru viața unei persoane aflate în dificultate, dacă cei din jur știu ce măsuri să ia.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci atunci când cineva are o problemă medicală este să suni la numărul de urgență sau să te asiguri că cineva din jur a făcut asta deja. Apoi, te poți folosi de propriile tale cunoștințe de prim-ajutor, mai ales dacă situația pare să fie una gravă.

„Acțiunile decisive și făcute în cunoștință de cauză sunt cele care fac diferența în situațiile pe viață și pe moarte. Să îți dai seama când cineva are o problemă și să acționezi imediat este primul pas învățat la cursurile de prim-ajutor. Nu aștepta să intervină altcineva, pentru că până se întâmplă asta s-ar putea să fie prea târziu”, spune Jeffrey Pellegrino, membru al Crucii Roșii, care predă cursuri de prim-ajutor la Universitatea de Stat din Kent.

Iată care sunt tehnicile de prim-ajutor pe care ar trebui să le știe oricine:

Ce să faci dacă cineva se îneacă cu mâncare

La 83 de ani, celebrul actor Clint Eastwood i-a salvat viața unui bărbat care se înecase cu o bucată de brânză. Actorul învățase cum să execute corect manevra Heimlich cu ani în urmă, iar în acel moment și-a amintit exact ce avea de făcut. Obstrucția căilor respiratorii se întâmplă destul de frecvent și poate fi letală, dacă nu se intervine cu rapiditate. Căile aeriene nu pot fi blocate doar de bucăți de alimente, ci și de unele corpuri străine. În cazul copiilor, de exemplu, o piesă dintr-o jucărie ori o monedă poate fi extrem de periculoasă atunci când este înghițită. Părinții ar trebui să știe cum să execute corect manevra Heimlich pentru a debloca rapid căile respiratorii și a evacua corpurile străine.

Ce să faci dacă cineva are convulsii

Convulsiile pot apărea în cazul persoanelor care suferă de alte afecțiuni și se caracterizează prin mișcări spastice ale membrelor, care durează unu sau două minute. În acest caz, cel mai important este să ne asigurăm că persoana respectivă nu se poate lovi accidental de obiectele din jur. De asemenea, medicii recomandă să întoarcem pe o parte persoana cu convulsii, astfel încât să nu se înece în timpul mișcărilor necontrolate ale corpului. Nu uita să suni la ambulanță, întrucât intervenția rapidă a paramedicilor poate fi esențială în astfel de cazuri.

Ce să faci când cineva sângerează puternic

O tăietură profundă poate provoca o sângerare care pare să nu se mai oprească. În 95% din cazuri, aplicarea unei comprese curate și menținerea presiunii pe zona respectivă va opri sângerarea. Atunci când este vorba despre o pierdere de sânge care pune în pericol viața cuiva, folosirea unui garou poate fi salvatoare. Folosește o curea sau orice altceva ai la îndemână pentru a opri fluxul sangvin spre zona rănită. Garoul trebuie plasat întotdeauna deasupra rănii și strâns bine, pentru a scădea cât mai mult cantitatea de sânge pierdută.

Cum recunoști semnele unui atac vascular cerebral

Deși atacurile cerebrale sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă, ele pot afecta pe oricine. Atacurile cerebrale apar atunci când un cheag de sânge blochează un vas care alimentează creierul cu sânge. Iar atunci când o persoană are un accident vascular cerebral, fiecare secundă contează. În funcție de gravitatea accidentului, simptomele pot varia, motiv pentru care este atât de important să le putem recunoaște cât mai devreme.

Printre aceste simptome se pot număra durerile de cap, senzația de amețeală sau dezorientare, amorțeli pe o parte a corpului, vedere încețoșată, vorbire îngreunată sau dificultăți în deplasare. Aceste simptome pot apărea brusc sau gradual. Pentru a recunoaște un accident cerebral la o persoană care nu și-a pierdut cunoștința, cere-i să zâmbească sau să ridice ambele mâini deasupra capului. Dacă observi că zâmbetul este „căzut” într-o parte a feței sau dacă mâinile se află la înălțimi diferite, este momentul să suni la ambulanță.

Ce faci când cineva intră în șoc anafilactic

Șocul anafilactic este o reacție alergică extremă, care cauzează o scădere bruscă a tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii. În cazul persoanelor care au o alergie, șocul anafilactic poate apărea la câteva minute după expunerea la alergen.  

Adeseori, persoanele care au asemenea alergii puternice au întotdeauna la ei un auto-injector cu adrenalină, care să calmeze reacția alergică. Folosirea auto-injectorului va ameliora simptomele și poate salva viața persoanei în cauză. De asemenea, este esențial să suni cât mai repede la ambulanță. Așază persoana respectivă pe spate, pe o suprafață plană, și îndepărtează hainele strânse pe corp sau în jurul gâtului, pentru a le ușura respirația.

Spitalizarea sau menținerea sub observația medicilor timp de câteva ore este indicată inclusiv în cazul persoanelor care par să-și fi revenit după șocul anafilactic, așa că nu ezita să chemi serviciile de urgență chiar dacă persoana pe care o ajuți se simte mai bine.

Cum resuscitezi corect o persoană

Resuscitarea cardio-pulmonară este o tehnică de prim-ajutor utilă în numeroase situații de urgență, inclusiv atunci când cineva suferă un infarct, se înecă sau a suferit un stop cardiac. Asociația Americană a Inimii recomandă ca oricine, inclusiv persoanele care nu au fost la cursuri de prim-ajutor, să înceapă resuscitarea dacă observă pe cineva într-o situație critică. Cel mai bine este să mergi la un curs unde să înveți cum se execută corect resuscitarea cardio-pulmonară, astfel încât aceasta să fie eficientă și să nu provoace mai multe răni.

În cazul în care nu ai antrenament special, Asociația Americană a Inimii recomandă să începem resuscitarea folosindu-ne doar de mâini, prin compresii repetate pe piept, în ritmul a 100-120 de bătăi pe minut, până la sosirea ambulanței. Cei care au fost deja la cursuri pot combina resuscitarea cardio-pulmonară cu respirația gură la gură, astfel încât persoana în stare gravă să primească mai mult oxigen.

Aceste manevre de prim-ajutor pot fi salvatoare în situațiile critice și oricine ar trebui să știe să le execute. Paramedicii sosesc cât pot de repede, dar, de multe ori, chiar și câteva minute pot fi vitale pentru cineva aflat la granița dintre viață și moarte.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Rawpixel.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » 6 tehnici de prim-ajutor pe care oricine trebuie să le știe