Aplicaţia de pe mobil care îţi arată Bucureştiul altfel şi te face detectiv în oraş
Nici turismul nu mai este ce era odată. A trecut vremea ghidurilor tipărite şi chiar cea a topurilor de genul "10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi". Turiştii vor acum să ajungă unde nu au ajuns alţii şi să afle ce nu au aflat până acum.
Nici turismul nu mai este ce era odată. A trecut vremea ghidurilor tipărite şi chiar cea a topurilor de genul "10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi". Turiştii vor acum să ajungă unde nu au ajuns alţii şi să afle ce nu au aflat până acum. Ei bine, şase tineri bucureşteni au făcut o aplicaţie în acest sens care ne plimbă pe trasee ştiute doar de localnici. Ai nevoie doar de un smartphone şi de spirit de aventură.
Cu un indiciu. Aşa începe descoperirea Capitalei pentru turistul Millennials. Traseul îi poartă pe liceenii Bogdan şi Cătălin, prin Centrul Vechi. Dar aplicaţia nu îi trimite direct spre celebrul Lipscani sau spre Hanul lui Manuc, spre exemplu. Le dă în schimb indicii, mai ceva ca în cărţile cu Sherlock Holmes.
"Lasă apa în stânga şi intră în Bucureştiul vechi pentru a găsi ceasul de aur de lângă biserică. Când ajungi în faţa lui, spune cum se numeşte locul pe care-l arată ora 4:00, pentru a ţi se arăta calea de urmat."
Prima misiune este îndeplinită. Deşi sunt bucureşteni get-beget, tinerii tocmai află lucruri noi despre biserica Sf. Anton. Sub formă de poveşti: "Ai ajuns la Biserica Sf. Anton, cel mai vechi lăcaş religios din Bucureşti şi prima biserică a domnitorilor români! E atât de veche, încât la momentul înscăunării Mihai Viteazu a intrat călare în această biserică."
Imediat, vine următorul indiciu: "Caută cele patru fete destoinice de pe str. Franceză şi spune ce număr de casă are la picior cea din dreapta pentru a primi codul."
100.000 de euro, atât au investit în aplicaţie fondatorii ei. De la idee, dezvoltare, vânzare şi lansare. Nu a durat mult şi s-a transformat într-un start-up, iar tot ce se câştigă este reinvestit. De la apariţia ei pe piaţă, în urmă cu un an şi jumătate, aplicaţia a fost descărcată de peste 50.000 de utilizatori, iar 30.000 au folosit-o deja. Împreună, au mers peste 100.000 de km, cât să facă înconjurul lumii de două ori!
Tururile sunt construite de localnici așa că peste tot pe unde merg, fondatorii căută parteneri locali. Pot fi ghizi, muzeografi, mici afacerişti din zonă, oameni din administrație sau localnici. Şi cei din străinătate o pot descărca şi pot porni, la pas, să exploreze mari capitale şi muzee.
Exploratorii trebuie să ţină cont totuşi de un sfat: să plece la drum cu bateria telefonului încărcată pentru poze şi live-uri pe reţelele de socializare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰