Antena Meniu Search
x

Telemeaua de Sibiu, în centrul unui scandal uriaş. După ce a devenit produs protejat naţional, mulţi ciobani se plâng că nu mai au voie să o vândă

Este război pentru Telemeaua de Sibiu, unul dintre cele mai apreciate sortimente de brânză de la noi din ţară.

Vezi și

Este război pentru Telemeaua de Sibiu, unul dintre cele mai apreciate sortimente de brânză de la noi din ţară. De când Asociaţia producătorilor a obţinut titulatura de produs protejat naţional, ciobanii din zonă, care fac aceeaşi brânză, nu mai au voie să o vândă sub această denumire.

Puţini sunt românii care nu au gustat măcar o dată din faimoasa telemea de Sibiu. O denumire care, de când a devenit brand omologat, în urmă cu patru luni, mai poate fi folosită de numai zece producători din toată ţara. 

Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu: "Pentru a putea fi protejata eticheta, noi am pus aici o holograma, telemeaua de Sibiu care..numai cei zece producatori vor avea hologramele. Dacă holograma asta nu exista, inseamna ca e falsificată."

Demersul i-a afectat pe ceilalţi ciobani din judeţ, care nu fac parte din asociaţie şi care acuză că reţeta tradiţională nu e respectată. 

Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu: "Densitatea trecuta in caietul de sarcini variaza, nu este fixa, intre 0.29 si 0.33, deoarece in functie de perioada de lactatie."

De-a lungul timpului, mai mulţi comercianţi au fost prinşi vânzând, sub eticheta de telemea de Sibiu, brânză produsă de fapt în alte zone ale ţării sau  importată din Bulgaria. De dragul profitului, pentru că un singur kilogram costă până la 30 de lei. Dar un cunoscător adevărat nu are cum să o confunde. 

Producătorii locali încearcă acum să obţină inclusiv certificarea europeană pentru Telemeaua de Sibiu.

România mai are patru produse cu denumire protejată conform sistemelor de calitate europene: Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Ţara Bârsei şi Telemeaua de Ibăneşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Telemeaua de Sibiu, în centrul unui scandal uriaş. După ce a devenit produs protejat naţional, mulţi ciobani se plâng că nu mai au voie să o vândă