Antena Meniu Search
x

Problema temperaturii luate la intrarea în magazin, tranșată oficial. Ai voie să refuzi, dar nu mai ai voie să intri

Măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise a devenit nou motiv de ceartă între români. Unii cetățeni refuză măsurarea termică, ceea ce duce, de cele mai multe ori, la conflicte cu agenții de pază sau chiar poliția. Raed Arafat spune că e dreptul oamenilor să refuze, dar și dreptul angajaților de a refuza accesul.

de Redactia Observator

la 21.05.2020, 16:31

Problema temperaturii luate la intrarea în magazin, tranșată oficial. Ai voie să refuzi, dar nu mai ai voie să intri
Raed Arafat explică motivele pentru care este necesară măsurarea temperaturii - Inquam Photos / Octav Ganea - Facebook
  • Raed Arafat spune că termometrul digital nu înregistrează date personale
  • Termometrele pot fi utilizate și de personal nemedical

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că termometrele nu înregistrează date personale, principala temere a oamenilor, și poate fi folosit și de personalul nemedical, dar instruit în acest sens. 

Termometrul digital nu înregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv”, a explicat Raed Arafat.

Citește și:

Raed Arafat: O nouă temă falsă

Conform șefului DSU, scandalul reprezintă o nouă temă falsă și nu face altceva decât să minimizeze efectele și riscurile virusului SARS-COV 2.

Masurarea temperaturii la distanta se practica in aeroporturi prin sisteme de scanare in masa, prin care se identifica persoanele cu febra dupa poza acestora. Mai multe tari, inclusiv Romania, au astfel de sisteme la sosire so in unele situatii chiar si la imbarcare ele fiind activate cand exista un risc asupra sanatatii publice.

Masurarea individuala a temepraturii se face la intrarea in spatiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de catre persoanele simptomatice sau asimptomatice catre persoanele sanatoase.

Aceasta se realizeaza de la o distanta de cativa centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica om persoana simptomatica iar pentru a se proteja fata de persoanele asimptomatice, portul mastii este obligatorie”, a mai spus Arafat.

Citește și:

De ce este importantă măsurarea temperaturii?

Intr-o societate unde exista un risc de transmitere al unei boli si unde exista persoane vulnerabile care pot chiar muri daca se infecteaza cu virusul care cauzeaza boala respectiva, masurile de prevenire si combatere trebuie respectate de toti membri societatii pe durata existentei riscului respectiv.

Astfel de masuri nu sunt pe viata. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv masuri descurajatoare pentru cei care sunt dispusi sa intre in spatiile inchise fiind simptomatici pentru a-si rezolva problemele personale riscand viata altora”, a spus Arafat.

Citește și:

Poți refuza măsurarea temperaturii

Raed Arafat a explicat în postarea de pe Facebook și că poți refuza măsurarea temperaturii, însă asta va atrage automat și refuzul de a vi se permite accesul în spațiile respective.

In concluzie, daca nu vrei sa ti se masoare temperatura este dreptul tau, dar nu mai intri in spatiul respectiv pentru ca este dreptul comunitatii si a angajatilor care lucreaza in spatiul respectiv sa se protejeze”, a declarat Arafat.

Citește și:

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, întărește și el faptul că ți se poate refuza accesul în magazine. „Dacă măsurarea temperaturii se face cu aparate omologate şi acceptate în sistemul sanitar şi nu produc nici un fel de vătămare a sănătăţii persoanei se poate folosi. Cel care doreşte să nu i se ia temperatura nu are decât să meargă la altă prăvălie sau să stea acasă”, a spus Zegrean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Problema temperaturii luate la intrarea în magazin, tranșată oficial. Ai voie să refuzi, dar nu mai ai voie să intri