Antena Meniu Search
x

Timpul e cel mai bun medicament al uitării! Au demonstrat-o farmaciştii! Vând la liber algocalmin

Obiceiurile vechi se uită greu. Algocalminul a rămas medicamentul de suflet al românilor, iar farmaciştii îl vând la liber, chiar dacă, de patru ani ar trebui să-l dea numai pe bază de reţetă. Asta deşi, luat după ureche, algocalminul poate avea efecte adverse grave.

Vezi și

 Reporterii Observator au testat cu o cameră ascunsă reacţia farmaciştilor şi au primit medicamentul fără prea multe întrebări.

Regula e valabilă doar pe hârtie. Teoretic, algocalminul se eliberază doar cu prescripţie medicală. Practic, mulţi farmacişti îl dau la liber. O dovedeşte o cercetare făcută de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.

În 15 farmacii din Bucureşti, Buzău şi Râmnicul Sărat au primit medicamentul, fără prea multe întrebări.

Asta deşi algocalminul e un medicament pe cât de eficient împotriva durerii şi a febrei, pe atât de periculos, luat fără recomandarea medicului. 

Medicamentul e interzis de ani buni în Statele Unite, Israel sau Marea Britanie, iar în Uniunea Europeană se vinde numai pe bază de reţetă. Până în 2010, când măsura a fost introdusă şi la noi, algocalminul era cel mai folosit analgezic. Peste 10 milioane de cutii vândute, în fiecare an.

Altfel spus, românii iau algocalmin exact cum mănâncă bomboane. Înghiţim 190 de milioane de pastile de acest fel. Luăm, spun medicii, pentru orice: dureri menstruale, febră, migrene.

Deşi a impus vânzarea algocalminului doar pe bază de reţetă, Agenţia Medicamentului nu urmăreşte şi dacă farmaciştii respectă regula. Farmaciile pot fi controlate de Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Farmaciştilor, dar numai dacă cineva face o sesizare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Timpul e cel mai bun medicament al uitării! Au demonstrat-o farmaciştii! Vând la liber algocalmin