Antena Meniu Search
x

Tinerii cu studii superioare devin şomeri

În fiecare an, România scoate sute de mii de absolvenţi de facultate. Şi din păcate, mulţi rămân doar cu diploma pusă undeva, într-un sertar.

Vezi și

În fiecare an, România scoate sute de mii de absolvenţi de facultate. Şi din păcate, mulţi rămân doar cu diploma pusă undeva, într-un sertar. 

Doar anul acesta avem peste 94.000 de tineri, cu vârsta până în 25 de ani, şomeri dar. cu diplomă de facultate. Şi asta pentru că în România, pe piaţa muncii, ar fi nevoie, în proporţie de 80 la sută, de muncitori calificaţi şi meseriaşi, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Astfel, facultăţile de la noi se împart în două categorii: cele care au căutare pe piaţa muncii. şi cele care scot mai mulţi şomeri decât specialişti. Din prima categorie, adică a facultăţilor căutate, fac parte: Automatica, Cibernetica, Medicina şi Politehnica. În schimb, tot la Politehnică, dar la facultăţile de Chimie şi Mecanică e invers. Chiar se caută studenţi. Iar facultăţile de Jurnalism, Administraţie Publică, Management şi Marketing scot de ani de zile şomeri pe bandă rulantă.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România, în ultimii 12 ani, numărul absolvenţilor de studii superioare s-a dublat de la 7% în 2002 la 14% în 2014, din numărul total de locuitori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Tinerii cu studii superioare devin şomeri