Antena Meniu Search
x

Video Ţinutul Buzăului a devenit oficial al doilea Geoparc Internaţional UNESCO din România

Ținutul Buzăului a intrat oficial în Rețeaua Globală a Geoparcurilor. Anunţul a fost făcut în cadrul unei ședințe festive organizate online de către board-ul UNESCO, la care au luat parte experți, autorități centrale și locale. Experții UNESCO au vizionat un film reprezentativ pentru Ținutul Buzăului și au fost martorii unui moment artistic pus în scena de un interpret de muzică populară. Acesta a cântat la trei instrumente tradiționale: cimpoi, caval și bucium. 

de Redactia Observator

la 22.04.2022, 09:27

Vezi și

Tradiţiile păstrate cu sfinţenie, dar și frumuseţile locurilor au transformat "Ţinutul Buzăului" într-un nou Geoparc Internațional UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. 

Alexandru Andrășan, director Departament Geologie - Universitatea Bucureşti: E o zonă care are oameni deosebiţi, care are o tradiţie, are o istorie. Un patrimoniu material şi nematerial excepţional. 

Ținutul Buzăului a reuşit să bifeze aproape 100 de criterii

Vulcanii Noroioși, focurile vii, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți se vor regăsi în Geoparcul Internațional UNESCO. Pentru a obține acest statut, "Ținutul Buzăului" a trebuit să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialiști.

Pe acelaşi subiect

Madlen Şerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO: Acest lucru înseamnă un patrimoniu natural de excepţie. Ţinutul Buzăului  şi Ţara Haţegului ne vorbesc despre oameni.

Experţii  UNESCO au fost martorii unui moment artistic special. Un tânăr interpret de muzică populară a cântat la 3 instrumente tradiţionale: cimpoi, caval şi bucium. 

Janina Sitaru, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe: România este o ţară frumoasă. Toată lumea vrea să vină să viziteze România, pentru ceea ce avem noi, ca bogăţii naturale. Pentru oameni, pentru tradiţii.

Pentru a se asigura că realitatea din teren coincide cu cea din dosarul de acreditare, din luna septembrie a anului trecut, doi evaluatori au făcut verificări mai multe zile. 

Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău: În acest moment avem mai multe proiecte de implementare în Ţinutul Buzăului. Fie pe infrastructură rutieră, fier pe infrastructură de apă şi canal.

Demersul pentru includerea Ținutului Buzăului în patrimoniul UNESCO a început în anul 2007, iar dosarul a fost finalizat și trimis la Paris în decembrie 2020. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ţinutul Buzăului a devenit oficial al doilea Geoparc Internaţional UNESCO din România