Antena Meniu Search
x

Tradiții de sărbătoarea mucenicilor

E praznic mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici.Îi sărbătorim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. O sărbătoare plină de tradiţii, dar şi de superstiţii

Vezi și

E praznic mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici.Îi sărbătorim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. O sărbătoare plină de tradiţii, dar şi de superstiţii. 

Un lucru este însă cert. Peste tot încă se mai păstrează tradiţia coacerii celor 40 de colaci cunoscuţi sub numele de "sfinţisori", "mucenici" sau "măcinici". În Moldova, se fac în forma cifrei 8 şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă. Şi în Dobrogea, se păstrează forma. Numai că mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă.

O altă tradiţie foarte cunoscută este şi cea a celor 40 de pahare de vin. Vinul reprezintă de fapt sângele vărsat de cei 40 de Mucenici. Iar conform tradiţiei, bărbaţii trebuie să consume, să fie stropiţi sau, măcar, să guste azi din 40 de paharele de vin sau de ţuică. Asta ca să fie sănătoşi şi să aibă noroc, prosperitate, dar şi putere de muncă, tot anul.

Tot astăzi, în sate se scoate şi plugul la arat. Tot ceea ce este sădit astăzi, se spune că va rodi de 40 de ori mai mult, decât dacă ar fi semănat în orice alta zi a anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Tradiții de sărbătoarea mucenicilor