Antena Meniu Search
x

Tradiția vâscului, de Revelion: de ce e căutat de Anul Nou

Indiferent dacă petrec noaptea dintre ani acasă sau sunt plecaţi la rude, românii respectă cu sfinţenie tradiţiile de Revelion! Una dintre ele: agăţatul vâscului deasupra uşii.

de Redactia Observator

la 31.12.2019, 23:27

Vezi și

Indiferent dacă petrec noaptea dintre ani acasă sau sunt plecaţi la rude, românii respectă cu sfinţenie tradiţiile de Revelion! Una dintre ele: agăţatul vâscului deasupra uşii. Se spune că aduce noroc, prosperitate şi fericire. Iar cei care se sărută sub el la cumpăna dintre ani vor avea parte numai de bucurii. Dincolo de tradiţii, vâscul are şi proprietăţi terapeutice.

Un sărut ca o pecete peste vechiul an şi ca o promisiune de iubire pentru anul nou. Nu oricum, ci sub planta-simbol a Revelionului. Cea mai căutată zilele acestea în pieţe, magazine şi chiar în păduri.

Se spune că un sărut în noaptea de Anul Nou, sub crenguta de vasc, aduce fericire în cuplu tot anul viitor. Tocmai de aceea, în aceasta perioadă, în Pădurea Hoia Baciu este extrem de greu să îl găsim, pentru că mai tot a fost cules și a ajuns deja pe tarabele comercianţilor din întreaga tară.

Pentru cei care vor să ţină vâscul în casă tot anul și să nu se usuce exista o altă varianta. Este un alt soi de vasc, se poate pune în vaza, pe masă și un fir costa doar un leu.

Dincolo de tradiţie, frunzele de vâsc au şi proprietăţi terapeutice. Ceaiul calmează crizele respiratorii, dar ajută şi la reglarea nivelului glicemiei. Atenţie, însă, consumaţi doar plantele din farmacii!

În natură, găsim vascurile pe varfurile copacilor, îndeosebi ale stejarilor, însă doar la marginea padurilor, pentru că are nevoie de lumină. Specialiştii spun că dacă frunza acestuia are efecte terapeutice, fructul este extrem de otrăvitor și consumat poate fi chiar letal.

În plus, nu se recoltează vâscul de pe tei, plopi sau sălcii, pentru că devine toxic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Tradiția vâscului, de Revelion: de ce e căutat de Anul Nou