Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii de Paşte în Novaci. Gospodinele pregătesc coşul cu bucate pentru sfinţire, la biserică

Este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. Pe lângă masa îmbelșugată, gospodinele mai au o grijă: să pregătească bucatele pe care le vor duce la sfințit, chiar în această noapte. Diana Speretoiu ne-a povestit mai multe despre această tradiție, dintr-o zonă unde încă se respectă obiceiurile cu sfințenie.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 01.05.2021, 13:44

Vezi și

În Novaci, oamenii respectă pas cu pas tradiţiile care sunt legate de paşte. Toţi novăcenii sunt îmbrăcaţi în haine tradiţionale pentru sărbătoare, iar gospodinele au încă o grijă: trebuie să umple coşul cu bunătăţi pe care le vor duce în această seară la sfinţit. 

Ce nu trebuie să lipsească din coş în această seară pentru biserică?

Doamna Mărioara, gazdă: În această seară a sfintelor Paşti nu trebuie să lipsească din coş ouăle roşii, cozonacul, colacii, pâinea, sarmalele, dulciuri şi nelipsitul miel, venind şi dintr-o zonă unde suntem crescători de animale, noi cu asta ne ocupăm, mielul întotdeauna a fost binevenit la masa de Paşte din toată ţara şi aşa este şi la noi. 

Ce spune tradiţia mai departe, le binecuvântăm în această noapte la Înviere şi apoi ce vom face cu preparatele? 

Doamna Mărioara, gazdă: În această noapte la Înviere avem bucuria să putem merge la slujba de Înviere cu coşul cu bunătăţi, le sfinţeşte acolo (preotul) şi le mai lăsăm acolo o parte dacă găsim cui să dăm de pomană, iar restul aducem acasă ca să mâncăm mâine, în ziua de Paşte, în familie, cu prieteni, cu toţi cei apropiaţi, pentru că şi în acest an trebuie să facem Paştele în familie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii de Paşte în Novaci. Gospodinele pregătesc coşul cu bucate pentru sfinţire, la biserică