Antena Meniu Search
x

Peste o treime din terenurile agricole ale României, afectate de secetă

Grânarul Europei este mistuit de secetă. Ministrul Agriculturii anunță că un milion de hectare de culturi agricole sunt afectate. E mult mai grav, îl contrazic agricultorii: mai bine de o treime din suprafaţa arabilă a ţării e pârjolită de o secetă cum n-am mai pomenit de 20 de ani. 

de Redactia Observator

la 11.05.2020, 22:43

Vezi și
  • Fermierii anunță pierderi masive și așteaptă ajutor din partea statului.
  • Prețurile la produsele alimentare ar urma să crească din toamnă.

Fără ploaie şi fără ajutor de la Guvern, vom culege "roadele" la toamnă: preţuri mai mari la alimente.

Doar praf a mai rămas pe ogoare. În loc să îşi facă planul de recoltare, unul dintre cei mai mari fermieri din Dâmboviţa îşi numără pierderile. Întreaga cultura e compromisă, după ce ultima ploaie semnificativă a fost anul trecut, în luna noiembrie.

Tudor Dorobanțu, fermier: De exemplu, la mine la fermă, la ora actuală, putem să vorbim despre o pierdere de 195.000 de euro.

Din septembrie până acum, pământul ar fi avut nevoie de aproximativ 600 de litri de apă pe metrul pătrat. Însă media ultimelor luni a fost la jumătate. Luni întregi, culturile nu au primit niciun strop de ploaie. Iar 2020 este al treilea cel mai secetos an agricol de când se fac măsurători. Lipsa precipitaţiilor are efect de domino.

Tudor Dorobanțu, fermier: Dacă acolo în câmp nu facem nimic, o să vină perioada în care ele trebuie să se reîntoarcă la adăpost și să consume din fânat. Dacă nu adunăm , nu se face nimic, cu ce le hrănim? De afară, este peste puterile noastre să aducem ca fermieri. Suntem într-o situație deosebit de dramatică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un an la fel de secetos a mai fost 2000. Atunci, pierderile agricultorilor au fost colosale.

Elena Mateescu, director executiv ANM: Seceta a fost instalată încă din toamna anului 2019. Am avut o iarnă călduroasă, fără precipitații, și acum o lună aprilie, cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor.

Vom plăti cu toţii această perioadă. Seceta va scumpi alimente precum pâinea sau carnea de porc.

Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară: Din punctul meu de vedere, dacă vreți un procent rezonabil, cu 10-15% vor fi creșteri de prețuri la aproape toate produsele.

Fermierii ameninţă că vor ieşi în stradă dacă nu vor primi un ajutor concret din partea autorităţilor. Ministrul Agriculturii spune că despăgubirile vor fi acordate doar după verificările în teren.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Peste o treime din terenurile agricole ale României, afectate de secetă