Antena Meniu Search
x

Tuberozele, răsfățul olfactiv din inima Transilvaniei

Zeci de mii de flori parfumate ajung, din inima Transilvaniei, în toate florăriile din ţară! Însă răsfăţul olfactiv durează doar două luni, atât timp cât există tuberoze. În urmă cu peste şase decenii, saşii din Hoghilag nu ar fi adus bulbii preţioaselor flori şi la noi în ţară.

de Redactia Observator

la 05.08.2019, 17:38

Vezi și

Zeci de mii de flori parfumate ajung, din inima Transilvaniei, în toate florăriile din ţară! Însă răsfăţul olfactiv durează doar două luni, atât timp cât există tuberoze. Nu ne-am fi bucurat de această minune a naturii dacă, în urmă cu peste şase decenii, saşii din Hoghilag nu ar fi adus bulbii preţioaselor flori şi la noi în ţară.

Într-unul dintre cele mai vechi sate transilvane, pe culmile însorite ale dealurilor, cresc de zeci de ani unele dintre cele mai frumoase şi parfumate flori: tuberozele.

Primii bulbi de tuberoză au ajuns în Hoghilag în 1955, atunci când saşii din localitate au dezvoltat serele de flori. Erau singurii care le cultivau. După Revoluţie când aceştia au plecat, preţioşii bulbi au ajuns şi la români. Aşa se face că hectare întregi de pământ au devenit cu multă muncă şi migală raiul tuberozelor.

Să cultivi tuberoze nu e muncă uşoară şi nici prea profitabilă, spun cultivatorii. Totuşi pentru cei care iubesc aceste flori, câştigul e mai puţin important.

Originare din Mexic, tuberozele au fost aduse în Europa în anul 1600. Deşi par firave, florile rezistă zile în şir, iar parfumul puternic pe care îl emană le-a adus de-a lungul veacurilor reputaţia de flori care "sucesc mintea".

Pe tărâmul tuberozelor de la Hoghilag, de patru ani încoace, cei ce iubesc florile au ocazia să vină să le admire chiar la ele acasă. În primul weekend din august cultivatorii se reunesc în curtea Bisericii Evanghelice Fortificate cu ocazia Festivalului Tuberozelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Tuberozele, răsfățul olfactiv din inima Transilvaniei