Antena Meniu Search
x

Video Tudoriţa sau Paştele cailor. Tradiţia, păstradă cu sfinţenie de bulgarii din Târgovişte

În Târgovişte a venit... Paştele Cailor. Cei mai frumoşi cai au defilat ieri pe străzile din cartierul Matei Voievod Sârbi. Comunitatea bulgară de acolo a sărbătorit "Paştele Cailor" sau "Tudoriţa", sărbătoare dedicată animalului atât de îndrăgit. Evenimentul este unic în ţară, iar la el au luat parte inclusiv oaspeți de peste hotare, îmbrăcați în straie populare. 

de Redactia Observator

la 13.03.2022, 09:44

Vezi și

"Bulgarii din Târgovişte", aşa cum li se mai zice, şi-au pregătit caii pentru sărbătoare. I-au ţesălat, i-au împodobit şi i-au înhămat, după care i-au scos pe străzile oraşului pentru a se mândri cu ei.

Localnic: Reprezintă începerea postului pascal şi a muncilor agricole.

Reporter: Şi ce semnifică?

Localnic: Sfinţirea cailor. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: E ceva frumos, e ceva tradiţional, chiar e fain. 

Tradiţii de Paştele cailor

Cei mici au fost încântaţi de spectacolul de pe străzi. "Paştele cailor" este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor Konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale.

Constantin Voicu - vicepreşedinte Asociatia Cultul Eroilor filiala Dâmbovița: Calul a rămas ca o fiinţă sfântă pentru comunitatea bulgarilor din Târgovişte. Acest eveniment este aproape unic în ţară, dar e cinstit atât de etnia bulgară de la noi din ţară, cât şi de oficialităţile locale.

Iasmin: Sper să se menţină, se ţine de mulţi ani şi sper să ţină în continuare. 

Comunitatea bulgarilor din Târgovişte numără peste 2.500 de membri şi are o istorie care începe din 1851. În această comunitate sunt în jur de 200 de cai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Tudoriţa sau Paştele cailor. Tradiţia, păstradă cu sfinţenie de bulgarii din Târgovişte