UCIGAŞUL DIN UMBRĂ! Ce este Hepatita C, boala de care suferea Ileana Ciuculete fără să ştie
Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a decedat, în această seară, la vârsta de 59 de ani, din cauza unei ciroze hepatice. Soţul artistei, Cornel Galeş, spune că Ileana se afla în spital din cauza unei ciroze galopante cauzată de o hepatită C despre care nu ştia.
Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a decedat, în această seară, la vârsta de 59 de ani, din cauza unei ciroze hepatice. Soţul artistei, Cornel Galeş, spune că Ileana se afla în spital din cauza unei ciroze galopante cauzată de o hepatită C despre care nu ştia.
Ce este HEPATITA C
Hepatita C reprezintă infecţia ficatului cu virusul hepatitic C (VHC), care este unul dintre cele mai periculoase virusuri hepatitice și determină una dintre cele mai grave boli hepatice.
Virusul hepatitic C este unul dintre cele 5 tulpini de virusuri identificate până în prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind A, B, D, si E, fiecare tip avand caracteristicile sale in ceea ce priveste transmiterea, severitatea, abordarea terapeutica.
- MĂRTURIE CUTREMURĂTOARE. Ileana Ciuculete s-a trezit din comă şi i-a spus soțului că va muri: ”Ia-mă în...
- ALERTĂ DE CĂLĂTORIE! Ninsorile abundente şi viscolul puternic fac ravagii în Canada. Avertismentul MAE pentru...
- LOVITURĂ pentru românii din Germania! Decizie de ULTIMĂ ORĂ luată de Angela Merkel
Principala modalitate de transmitere a virusului VHC este prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Spre deosebire de hepatitele virale A și B, nu există vaccin preventiv împotriva hepatitei virale C. Când VHC intră în fluxul sangvin, acesta își găsește drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică. Atunci când infecția devine importantă se declanșează sistemul imunitar care începe să lupte împotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reusește să lupte și să controleze virusul. Infecția cu virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută” (până la 6 luni de la infecția inițială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecția inițială). Majoritatea celor care contactează VHC (aproximativ 80%), vor dezvolta o infecție cronică.
Simptomele infectării cu virusul hepatitic C
Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ: stare de oboseală accentuată, dureri musculare și articulare, senzație de mâncărime a pielii, urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă; îngălbenirea pielii și a ochilor.
Infecția cu virus hepatitic C
În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHC din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%.
Video: ce este Hepatita C
Diferențele dintre hepatita virală C și celelalte hepatite virale:
- Transmisă în mod principal prin sânge
- Datorată unui virus hepatitic mutant ce generează 6 genotipuri majore
- Dificil de detectat și eliminat de către sistemul imunitar, ceea ce generează infecție cronică, ciroză hepatică și cancer hepatic.
- Evoluează cu dezvoltarea rezitenței la antivirale și răspunsuri terapeutice diferite la tratamente antivirale.
- Nu este disponibil un vaccin împotriva acesteia
- Este o boală vindecabilă
Ce este CIROZA HEPATICĂ
Ciroza hepatica reprezintĂ o afectiune cronicĂ a ficatului caracterizata prin fibroza extensiva Şi modificarea severa a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare.
Principalii factori etiologici sunt alcoolul Şi virusurile hepatitice B si C, acestea acţionand sinergic atunci când sunt intâlniţi la acelaşi pacient.
Simptome de ciroza hepatica
Adesea, pacientii pot avea boala hepatica avansata, fara nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseala accentuată. Alteori, se prezinta la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul tesutului subcutanat de la membrele inferioare), cresterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor).
În cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatica – stare de irascibilitate, tremor, somnolenţă diurna, bradilalie şi bradipsihie sau direct coma sau prin hemoragie digestiva.
România, pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de hepatită C
Peste 1.400.00 de români au hepatită B şi C, iar 10 la sută dintre bolnavii cu hepatită C din Europa sunt români, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 1 pe continent în privinţa numărului de pacienţi cu hepatită C, arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA)
În România, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 de persoane au hepatită cronică C, potrivit preşedintelui Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu.
Pe același subiect:
Citește și: Ileana Ciuculete, o viaţă închinată muzicii, de la vârsta de 13 ani! ”Tata îmi scria versuri pe o scândură”
Citește și: DOLIU în muzica populară! A murit Ileana Ciuculete
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰