Antena Meniu Search
x

Foto Ultimii 100 de militari români au plecat din Afganistan, a anunțat MApN: "România este un aliat de nădejde, angajat și predictibil"

Ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii au plecat din Baza Aeriană Kandahar, anunță pe Facebook Ministerul Apărării Naționale.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 18.05.2021, 22:30

Militari români în Afganistan
Militari români în Afganistan - MApN via Facebook

„Acum, toți cei 19 ani de prezență a trupelor românești aici trec în cărțile de istorie. Militarii și-au încheiat misiunea cu succes.

Recent, Baza Aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce și-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă.

Ultimii militari români și americani s-au adunat la aeroport. Mașinile de luptă au părăsit pozițiile de apărare și au fost îmbarcate în uriașele aeronave C-17 Globemaster III. Apoi, rând pe rând, americani și români au urcat în avioane. Ultimul militar român ce a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezență continuă românească acolo, a fost comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu”, a transmis MApN.

"NATO a decis demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Participarea la operațiile Enduring Freedom, International Security Assistance Force (ISAF) şi Resolute Support începând cu anul 2002, în calitate de partener, a dovedit angajamentul României în lupta împotriva terorismului și ne-a asigurat profilul de candidat dedicat valorilor comune ale aliaților, contribuind în mod semnificativ la succesul procesului de aderare a României la NATO.

Prezența celor peste 32.000 de militari în teatrul de operații Afganistan, timp de 19 de ani, a dovedit că România este un aliat de nădejde, angajat și predictibil. Militarii români și-au îndeplinit misiunea atât în cadrul unităților luptătoare, cât și în comandamentele aliate. De asemenea, au fost adevărați ambasadori ai țării lor și au câștigat, prin profesionalism, respectul aliaților alături de care au luptat.

Recent, ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii au plecat din Baza Aeriană Kandahar. Astfel, s-a încheiat o perioadă plină de provocări, de acțiuni pline de curaj care au schimbat mentalitatea militarului român. Kandaharul și sudul Afganistanului au fost locurile unde militarii români au reușit să demonstreze că sunt acei aliați fideli, curajoși, cu inițiativă, care au răspuns prezent ori de câte ori a fost nevoie. Au fost acolo, în zonele fierbinți și au îndeplinit cu succes obiectivele propuse. A fost o reală provocare vizând lupta cu sine, de la temerile personale, de la provocările logistice, dar mai ales contactele cu insurgenții", se mai arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri sociale » Ultimii 100 de militari români au plecat din Afganistan, a anunțat MApN: "România este un aliat de nădejde, angajat și predictibil"