Antena Meniu Search
x

Video Ultimul sas din comuna bistriţeană Cetate a înființat o orchestră pentru copiii pasionați de muzică. Un fost polițist îl ajută

Comuna bistriţeană Cetate răsună, mai nou, de acordurile muzicii de fanfară. Ultimul sas care mai locuieşte aici a înfiinţat o mică orchestră formată din copiii pasionaţi de muzică. Era un obicei al sașilor din zonă ca la orice eveniment important din viața comunității să fie prezentă și fanfară. Iar cei mici sunt bucuroşi să ducă tradiţia mai departe. 

de Redactia Observator

la 21.12.2021, 09:16

Vezi și

Thomas Hardig spune că instrumentele le-a obținut din Austria, cu ajutorul unor prieteni. Tot de aici a făcut rost de partituri și costume. 

Thomas Hardig, fondator fanfară: Ei au plecat de la minus, sub zero, nu știau nici să scoată un sunet. Ori acum deja încep să miște. Vin și acum și tot trebuie să o luăm de la început, cu alții, să le arate unde să pună degetutul, cum să sufle. 

Ajutor de nădejde îi este Valentin Melean, dirijorul fanfarei, fost polițist, care s-a dedicat în totalitate, după pensionare, acestui proiect. 

Valentin Melean, dirijor fanfară: Copiii fiind mai isteți decât noi, cei maturi, fiecare a venit cu încă doi colegi că vor să cânte la fanfară. 

Pe acelaşi subiect

Copiii sunt foarte încântați de ideea directorului Forumului German din Bistrița-Năsăud. Chiar de la început, după ce ideea a fost mediatizată pe o pagină de socializare, aceștia s-au alăturat fanfarei. 

Fetiță: Am 12 ani și cant la trompetă.

Reporter: De ce ai ales trompetă și nu alt instrument?

Fetiță: Fiindcă mi s-a părut interesantă trompetă și mai ușoară.

Reporter: Și când ai auzit de acest anunț, ce ai zis?

Fetiță: Să încerc și eu să văd cum e.

Reporter: Și îți place?

Fetiță: Da, foarte mult. 

Băiat: E un frigor. E mai schimbat decât trompeta. E un sunet mai gros. Eu am ales să cânt la asta fiindcă are mai puține clape și e mai ușor de învățat la el. Nu are atâtea clape câte are un clarient sau alt instrument. 

Dacă în 1750, saşii ocupau mare parte din oraşul Bistriţa, iar în cele 23 de localităţi ale districtului reprezentau aproximativ 70% dintre locuitori, acum mai sunt circa 200 de etnici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ultimul sas din comuna bistriţeană Cetate a înființat o orchestră pentru copiii pasionați de muzică. Un fost polițist îl ajută