Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Un detinut roman a fost premiat la Geneva

A fost condamnat la cinci ani pentru ca a inventat dispozitive de clonat carduri. In spatele gratiilor, tanarul a conceput un dispozitiv ce protejeaza bancomatele

Vezi și

Iata povestea inventatorului aflat in penitenciarul din Vaslui. Imediat dupa ora mesei, Valentin a primit permisiunea sa iasa din celula. Are mersul linistit si zambetul unui om liber.

"Buna ziua. M-ati luat prin surprindere, asa", a spus acesta. Si pe noi ne-a luat prin suprindere. Auzisem de un geniu inchis in penitenciarul din Vaslui, a carui inventie va securiza toate bancomatele lumii, Dar nimeni nu reusise sa ajunga pana la el, in spatele gratiilor. Insa ne intrebam cum a ajuns el acolo? "Am ajuns la puscarie, la inchisoare, pentru ca am gresit, confectionand respectivele dispozitive. Sa zicem ca eu ma ocupam de latura de design, cea mecanica". Studiase design industrial, asa ca i-a fost floare la ureche. Nu-i venea sa creada cat de nesigure sunt bancomatele. E ca si cum te-ar invita sa golesti cardurile oamenilor.

"A fost bratul lung al legii. Facand orice fel de infractiune risti sa fii prins si am fost prins. Am vandut cuiva aceste dispozitive, acel cineva le-a vandut mai departe si uite asa au incercat sa faca un grup mare, desi parte de-acolo nu ne stiam. Da, am fost prins. S-a intamplat, am simtit-o ca pe eliberare, in momentul in care am fost prins, pentru ca te gandesti ca la un moment dat vrei sa incetezi, dar simti infractiunea ca pe un puseu de adrenalina". Nu era suficient ca s-a simtit eliberat, a vrut sa ofere si ceva la schimb - marele secret al Skimming-ului.

"Infractiunea de skimming are la baza introducerea verticala sau longitudinala a cardului, atunci accesul la banda, la chip, la date este foarte usor pentru un sistem disimulat intr-o masca. Ideea mea e simpla, introduci. cardului pe laterala, cu banda inainte, nemaiavand acces la zonele de interes, nu mai avem infractiunea", a povestit barbatul.

Ideea lui a fost pusa in practica de o companie de cercetare din Bucuresti, care i-a dus inventia lui Valentin la Geneva. Aici a obtinut Premiul Presei Internationale, dar si contracte cu marile banci ale lumii. Valentin nu a mai apucat sa-si vada inventia premiata. Era deja de 2 luni inchis la Vaslui.

"As prefera sa nu fi ajuns aici, as prefera sa nu fi facut nimic si sa nu fiu aici, dar daca tot am ajuns si aveam atat de multa experienta, acestea trebuie exploatate. Fara trecutul tumultos, n-ar fi existat prezentul bucuros". Un prezent bucuros, dar constrans de gratii.

Si cum o inventie premiata international nu era suficienta, Valentin s-a apucat sa-si valorifice altfel talentul pentru desen si pentru design. "Am incercat sa le facem in nuante de clar obscur, de griuri, in ton cu etapa in care ma gasesc acum. Lumini si umbre, cam acolo ma gasesc si eu, intre lumini si umbra, ma descopar". A participat la o expozitie in judet si a lasat audienta cu gura cascata. Si mai are multe de facut. "Scriu, am scris o piesa de teatru, am scris un eseu. Sunt o gramada de lucruri pe care vreau sa le fac, lucruri pe care nu le-as fi facut afara. Tumultul vietii cotidiene ne impiedica sa vedem ce am face cu noi, sa ne redescoperim".

Valentin are de executat cinci ani de inchisoare. Pana acum a facut sase luni, timp in care a adus un premiu international Romaniei si recunostinta a sute de mii de oameni ale caror carduri nu vor mai fi golite. Acasa il asteapta o sotie si un copil care stie ca tatal sau a plecat intr-o excursie mai lunga. Dar cand se va intoarce, nu-l va mai parasi niciodata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Un detinut roman a fost premiat la Geneva