Unități mobile de Terapie Intensivă, nefolosite din lipsă de personal (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 16.10.2020, 20:42.
Actualizat: 16.10.2020, 20:45

Avem cu ce, n-avem cu cine. Cinci unităţi mobile de Terapie Intensivă există, din care una stă închisă de câteva luni în curtea Spitalului de Urgenţă din Ploieşti. Asta în condiţiile în care spitalul se confruntă cu un număr foarte mare de pacienţi cu Covid 19. Pacienţii stau înghesuiţi sau ajung în alte spitale, în timp ce medicii se contrazic cu autorităţile de la Bucureşti. Şi nu e prima situaţie de acest fel. Unitatea mobilă de la Galaţi a stat închisă o lună până să fie trimisă la Timişoara, unde chiar e folosită. 726 de pacienţi cu Covid 19 sunt acum internaţi în secţiile de Terapie Intensivă.

Fiecare unitate mobilă are câte 12 paturi pentru pacienţii care nu mai au loc la Terapie Intensivă. Cea de la Piteşti e aproape plină.

Gabriel Copciag, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti: Sunt 12 paturi foarte bine dotate cu ventilatoare speciale, toată aparatura la fel de performată ca şi cealaltă secţie din interiorul spitalului. A fost singura salvare pentru că noi, la început, am funcţionat cu șapte paturi de ATI. Văzând marele val care ne copleşește, am solicitat această linie ATI. Colacul de salavare al înecatului, cum să spunem acum metaforic, era imperios necesar.

Timişoara are două astfel de unităţi şi le foloseşte pe amândouă.

Virgil Musta, Spitalul Victor Babeş Timişoara: Orice ajutor e binevenit, că este o unitate mobilă sau e o unitate fixă, avem nevoie, într-adevăr, pentru că vedeţi, suntem la refuz, noi nu mai avem locuri.

La Timişoara, din 40 de paturi la ATI, nu mai este niciunul liber, nici măcar în cele două secţii pe roţi. Medicii de aici spun că s-ar bucura să mai primească un TIR, în ajutor.

Virgil Musta, Spitalul Victor Babeş Timişoara: Noi le folosim acum pentru că am constatat că noi avem nevoie de ele şi este o gură de oxigen pentru noi.

Una dintre unităţile mobile din Timişoara a venit de la Galaţi, unde a stat mai bine de o lună fără să fie folosită. Motivul oficial - nu era nevoie de ea.

Aurelia Romilă: Unitatea ATI mobilă a venit în incinta spitalului nostru în luna iulie. La acel moment, incidenţa cazurilor covid nu era foarte mare. Nu s-au folosit cele 12 paturi pentru că nu am avut nevoie. A fost binevenită venirea acestei unităţi, n-am folosit-o.

Ce e bun la Timişoara nu e bun la Ploieşti. Pe TIR-ul de un sfert de milion de euro se pune praful în curtea spitalului. Dacă la Timişoara uşa de acces e bună, la Ploieşti ar fi prea îngustă.

Steluţa Nacu, şefa secţiei ATI: Trebuie să-l ventilezi manual, deci cu asistenta pe lângă el să poţi să-l aduci în TIR, să-l pui pe ventilator, rampa este foarte îngustă şi încape lângă pacient şi încă o asistentă care să-l ventileze.

Şi nici n-ar avea suficient personal. Şeful DSU are altă variantă.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență: La Ploieşti i-am detaşat patru medici anestezişti special pentru unitatea respectivă. Am înţeles că la Ploieşti a fost suplimentat numărul sălilor de operaţii pentru operaţii elective, programabile, şi asta consumă o parte din medici.

Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control în spital, după ce Observator a arătat situaţia dramatică în care se află pacienţii cu forme grave de Covid 19.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Unitatea Mobilă a primit patru medici. Rămâne ca acolo tot ce înseamnă Terapie Intensivă şi ceilalţi medici care sunt în Spitalul Judeţean să înţeleagă că toţi trebuie să fie solidari în acest moment, nu numai cei pe care îi detaşăm ci şi cei care lucrează acolo să presteze activitate pentru Terapie Intensivă COVID.

România are în total cinci astfel de spitale mobile: în Ploieşti, în Piteşti, în Timişoara şi unul a ajuns la Institutul Marius Nasta din Bucureşti.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro