Antena Meniu Search
x

Video Unul din 10 români spune că a avut probleme în gospodărie din cauza urșilor. Ce arată statisticile

Un urs a intrat într-un restaurant şi a distrus totul în cale. Nu e un început de banc, ci realitatea multor localităţi de munte din ţară. 1 din 10 români spune că a avut pagube în gospodărie din cauza urşilor. Dar sunt situaţii în care animalele sunt complet neajutorate. În Sibiu, un ursuleţ rănit a fost salvat de la moarte sigură.  

de Andrei Naiţă

la 20.05.2021, 22:05

Vezi și

Puiul de urs a fost găsit în zona unei cariere de marmură. Avea o rană la picior, era deshidratat şi speriat.

Luciana Balteș, purtător de cuvânt IPJ Sibiu: Având în vedere că puişorul de urs prezenta leziui la nivelul unui membru, survenite, cel mai probabil, prin cădere sau alunecare de la înălţime.

Acum, ursuleţul se află în afara oricărui pericol, la Gradina Zoologică din Sibiu. Puiul este atent îngrijit şi hrănit din trei în trei ore cu biberonul. După ce va  trece perioada de recuperare, va ajunge la un centru. 

Cristi Zoldi, medic veterinar: N-ar fi avut nicio şansă. Puiul este mic, trebuie hrănit, nicio şansă. A avut un dram de noroc că a ajuns la noi. Că a fost observat şi după aceea că a ajuns la noi.

Un alt pui de urs, tot de trei luni, a fost găsit în curtea unei pensiuni din Mălini, din judeţul Suceava. Animăluţul a fost luat temporar şi este îngrijit de reprezentanţii Ocolului Silvic. De aici, ursuleţul va fi dus la centrul de reabilitare a urşilor orfani din Harghita. Autorităţile îi îndeamnă pe cei care găsesc un pui de urs abandonat să sune la 112. Altfel riscă amenzi sau pot fi cercetaţi pentru braconaj. 

Tot la 112 sună şi cei care au probleme din cauza urşilor. Zilele trecute, în comuna Micfalău din Covasna, un urs flămând a intrat într-un restaurant şi a provocat pagube uriaşe. Animalul a spart farfurii şi a dărâmat tot ce a găsit pe mese.  Acum câteva săptămâni, acelaşi urs a intrat în altă unitate de alimentaţie publică şi a făcut ravagii în mai multe curţi.

Ce spun statisticile cu privire la situața urșilor din România

Iar cazul nu este unul izolat. 1 din 10 români spune că a avut pagube în gospodărie din cauza urşilor, iar 3 din 10 persoane chiar au avut şocul de a se întâlni direct cu animalul. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre români spun că nu sunt de acord cu vânătoarea. În acelaşi timp, într-o proporție covârșitoare, românii nu sunt de acord ca cineva să plătească pentru a vâna specii rare de animale sălbatice la noi în ţară. Toate informaţiile apar într-un nou studiu, realizat după împuşcarea ursului Arthur în Covasna de către prinţul de Lichtenstein. 

Experienţă directă cu urşii

10% dintre români - pagube în gospodării 

30% dintre români - întâlnire în natură

sursa: IRES

Interzicerea vânătorii în România

58% dintre români sunt de acord

37% dintre români nu sunt de acord

sursa: IRES

Vânarea specilor rare de animale sălbatice

93% dintre români nu sunt de acord

7% dintre români sunt de acord

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Unul din 10 români spune că a avut probleme în gospodărie din cauza urșilor. Ce arată statisticile