Unul din cinci militari care se întorc de pe front suferă traume psihice, uneori, ireversibile
În misiunile din teatrul de război, militarii noştri ştiu când pleacă, niciodată însă CUM se întorc.
În misiunile din teatrul de război, militarii noştri ştiu când pleacă, niciodată însă CUM se întorc. Unul din cinci militari întorşi din teatrele de operaţiuni suferă de sindromul post traumatic, arată experiența americanilor. În schimb, România abia învaţă să pronunţe numele acestei afecţiuni. Avem terapeuţi, dar un program corespunzător de consiliere, tratament şi reintegrare nu există. România nu vindecă. Pur şi simplu, se face că nu vede.
O explozie puternică. O rană cu consecinţe ireversibile. Moartea unui camarad. Sunt tragedii care nu au cum să nu te afecteze.
S-a întâmplat în 2010. În Irak. Dan a trecut peste tragedie şi duce o viaţă normală acum. Nu ştie dacă a suferit de sindromul post traumatic. Nici n-ar avea cum. În România această afecţiune nu există. Deci nu o poţi diagnostica. Dar, netratat, sindromul de stres posttraumatic poate avea consecinţe extrem de grave.
O spune Şeful Protecţiei Forţei din Baza Militară din Kandahar. În România, fiecare batalion care pleacă în misiuni externe are un psiholog. Unul care, în mod clar, face tot posibilul să îi sprijine pe militari în orice situaţie.
În 2008, în teatrul de operaţii, un alt coleg al lor a decedat în urma unei explozii cu dispozitiv improvizat. Dar nu a fost singura tragedie prin care au trecut militarii Batalionului 30. La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, un camion militar a căzut zeci de metri în râpa din Argeş. Trei oameni au murit.
Doar că prin proceduri limitate. Niciun militar nu a fost diagnosticat cu sindrom post traumatic. Ministerul Apărării Naţionale, prin Ministrul Mihai Fifor, a recunoscut, în urmă cu o lună, că această afecţiune există.
În Spitalul din Baza Militară Kaf, psihoterapeuţii americani studiază şi tratează efectele traumelor de ani de zile. Pe lângă metodele specifice de consiliere, au găsit şi soluţii practice.
Căţeluşa Eden este militar. Încadrat. Cu grade. Exte extrem de veselă şi are o muncă foarte frumoasă. Trebuie să se lase iubită... Este un zâmbet în plus. O stare de bine în plus. Soluţii există. Trebuie doar să deschidem ochii.
Dar pentru asta trebuie să investim. Iar România pare, încă, nepregătită, să dezlipească preţul de pe oameni...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰