O vacanţă liniștită în case autentice transilvănene, alternativa pentru turiştii care fug de aglomeraţie
O vacanţă într-o casă autentică transilvăneană este o alternativă liniştită şi reconfortantă la un sejur pe aglomeratul litoral. Şi este posibilă.
- Elementele tradiţionale au fost păstrate cu multă grijă.
- Pentru restauratori asta a însemnat o muncă de două ori mai grea.
Într-un sat din apropierea Sibiului, un neamţ oferă spre închiriere şase case ţărăneşti. Clădirile rustice au fost restaurate cu ajutorul unui localnic îndrăgostit de arhitectura transilvană şi păstrează detalii şi elemente care amintesc de istoria lor.
În satul Vale, din Mărginimea Sibiului, un neamţ cu suflet de român a decis acum 15 ani să dea o nouă viaţă unor case autentic transilvănene. În demersul său i s-a alăturat şi un localnic.
Werner Konnert este şi el legat de pământul de aici. Născut la Sibiu, a trăit ani buni în Germania, dar a păstrat mereu în inimă farmecul Ardealului. Aşa i-a venit ideea să renoveze casele tradiţionale.
La fiecare casă, elementele tradiţionale au fost păstrate cu multă grijă. Chiar dacă pentru restauratori asta a însemnat o muncă de două ori mai grea.
Nicolae Radu, administrator: O casă veche, are peste 100 de ani. Am început să o restaurăm și încercăm să păstrăm totul natural, cum a fost. Să rămână ceva autentic și de-aici. Totul este curățat și încercăm ca totul să iasă în evidență, micile detalii. De la cărmidă, rosturi, piatră pusă, grinzile, folosim lacuri și baițuri naturale. Doar dacă nu avem ce face, atunci se folosește vopsea, dar în rest lacuri și baițuri naturale.
Când au fost preluate de cei doi, casele erau în ruină aşa că au avut nevoie şi consolidare.
Nicolae Radu, administrator: Singurele două locuri unde a fost tencuiala sănătoasă și unde am putut să salvăm ceva. Cum se zugrăvea înainte, cum aratău pereții înainte. Tradiția cerea înainte. Obiceiul, de fapt, cum își zugrăveau oamenii casele. Acum se face alb, verde, albastru. sau știu eu ce culori fiecare. Dar atunci asta era, picturile astea, liniile.
Proiectul celor doi se bucură de succes. Turiştii, în special străinii, aleg să petreacă vacanţele în locuinţele tradiţionale din Mărginime.
Werner Konnert: 90% străini avem. Multă parte din Europa: Germania, Anglia. Dar avem și din Noua Zeelandă, din Canada, Singapore au fost. Deci din toată lumea.
O noapte de cazare costă între 34 de euro pentru o cameră și 130 de euro pentru o vilă întreagă. Prețurile variază în funcție de sezon, iar, pe lângă cazare, turiștii se pot bucura și de bunătățile tradiționale pregătite de producătorii locali.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰