Antena Meniu Search
x

S-au luat primele măsuri în cazul vaccinului gripal contaminat de la Cantacuzino!

Apar primele sancţiuni în cazul vaccinului gripal contaminat de la Cantacuzino. În urmă cu puţin timp, directoarea Institutului a fost demisă, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii.

Vezi și

Pentru producerea celor 400.000 de doze devenite acum nu doar inutile, ci şi extrem de periculoase, s-au cheltuit mai bine de 2 milioane de euro.

"La sfârşitul lui decembrie am primit o informare din partea Institutului Cantacuzino că au finalizat producţia, că toate testele pe care le-au făcut pentru toate cele 8 loturi au ieşit conforme şi că au fost la Agenţia Naţională a Medicamentului, agenţie care a găsit o componentă ca fiind neconformă, e vorba de endotoxină", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. 

În locul directoarei demise vine vechiul director, demis astă-vară tot de ministrul Sănătăţii. 

Vorbim de Radu Iordăchel, fostul director al Institutului Cantacuzino care a fost demis în iunie 2013 pentru management defectuos, însă el a câştigat între timp în instanţă dreptul de a se întoarce în funcţie! 

Cert este că actualul director, Graţiela Drăghici, a fost demis în urma scandalului celor 400.000 de vaccinuri pe care s-au cheltuit bani degeaba! 

Ministerul Sănătăţii a cerut Curţii de Conturi să verifice cum s-au cheltuit fondurile, cele 10 milioane de lei alocate de Guvern,  pentru producerea vaccinurilor. În anii 2011-2013, Institutul nu a produs nimic pentru că nu putea produce vaccinuri la standarde europene. 

Aceste 400.000 de doze de vaccin conţin endotoxină într-o cantitate foarte mare. Potrivit unui laborator din Franţa, s-au găsit 3.000 de unităţi, în loc de sub 100 de unităţi de endotoxină, cum ar fi normal. 

Acestea rămân în custodia Institutului Cantacuzino, iar potrivit Ministerului Sănătăţii ele pot fi folosite în cazul unei pandemii, dar doar pe o anumită categorie de persoane! 

400.000 de doze de vaccin gripal produse la Institutul Cantacuzino sunt contaminate. Atât de contaminate încât, dacă ar fi folosite, ar putea provoca şoc anafilactic şi moartea. Alerta a venit de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Tocmai joi, ministrul Eugen Nicolescu spunea că dată fiind circulaţia redusă a virusului, campania de vaccinare sezonieră 2013 - 2014 poate fi încheiată, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor rămâne în stocul de rezervă.

SRI a trimis informări pe problema vaccinurilor, iar Băsescu l-a trimis săptămâna trecută pe consilierul lui Virgil Păunescu la Cantacuzino să verifice situaţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » S-au luat primele măsuri în cazul vaccinului gripal contaminat de la Cantacuzino!