Meniu LIVE
Search
x

Vasluienii acuză că apa de la robinet conţine azbest, substanţă cancerigenă

Situaţie complicată la Vaslui! Oamenii susţin că apa de la robinet este cancerigenă şi - culmea - varianta este susţinută de unele autorităţi locale. Argumentul forte este că apa ajunge în casele oamenilor prin nişte conducte făcute din azbest, deşi acest material a fost interzis prin lege.

De Redactia Observator la 12.09.2019, 17:56
Vezi și

Situaţie complicată la Vaslui! Oamenii susţin că apa de la robinet este cancerigenă şi - culmea - varianta este susţinută de unele autorităţi locale. Argumentul forte este că apa ajunge în casele oamenilor prin nişte conducte făcute din azbest, deşi acest material a fost interzis prin lege. Cu toate acestea, Direcţia de Sănătate Publică susţine că apa este bună de băut, pentru că respectivele conducte sunt folosite foarte puţin.

Apa de la robinet, pe care toţi vasluienii ar trebui s-o folosească fără să se teamă, este plină de impurităţi, spun ei. 

Un localnic spune că "soţia mea a decedat de cancer. De ce? Din cauza apei, din cauza alimentelor. Alimente de afară, apa nepotabilă şi aşa mai departe".

Un alt localnic spune că "uneori pot să spun că apa de la chiuvetă este maronie. Nu prezintă garanţie, nu mai are aceeaşi calitate ca atunci când eram eu copil şi nu-mi permit să risc sănătatea mea şi nici a familiei mele".

Primăria a fost cea care a tras un semnal de alarmă în privinţa conductelor prin care este furnizată apa. 

Marius Arcăleanu, consilier Primăria Vaslui: Din câte m-am documentat şi eu, azbo-cimentul este cancerigen. Aceste ţevi au o vechime de peste 50 de ani şi trebuie înlocuite. Vedeţi, această stradă a fost asfaltată anul trecut. Obligatoriu nu trebuia asfaltat până nu se schimba ţeava de azbociment

Pentru că este un produs cancerigen, azbestul a fost interzis prin lege în urmă cu 16 ani în România. Hotărârea de Guvern spune clar că se interzice comercializarea şi utilizarea lui. Cu toate acestea, conductele din azbociment sunt încă folosite în Vaslui. 

Oana Muşat, chimist: Din analizele pe care le facem noi nu reiese aşa ceva, nu cred lucrul ăsta, personal. Din ceea ce facem noi şi ceea ce putem, ca laborator de monitorizare, apa este potabilă şi este bună

Daniela Grigoraş, purtător de cuvânt Aquavas Vaslui: De regulă, aceste reţele de azbo-ciment sunt folosite doar la conductele mari de transport şi nu la braşamente, iar în prezent, din câte cunosc, sunt aproximativ 12 la sută din totalul lungimii de reţele din azbo-ciment

Mai mult, Direcţia de Sănătate Publică spune că apa este foarte bună de băut şi că nu prezintă niciun risc pentru oameni. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Vasluienii acuză că apa de la robinet conţine azbest, substanţă cancerigenă