Antena Meniu Search
x

Video Verificări pentru un scenariu de blackout in România. Experţii dezvăluie ce nu trebuie să ne lipsească din locuinţă

Penele masive de curent din Ucraina şi Republica Moldova au pus şi autorităţile române în alertă. Probabilitatea unui blackout este redusă, dar nu imposibilă, inclusiv în urma unor dezastre naturale. Generatoarele spitalelor vor fi verificate, iar benzinăriile, farmaciile şi instituţiile publice ar putea fi obligate să cumpere astfel de echipamente. 

de Redactia Observator

la 25.11.2022, 19:32

Vezi și

Aproape toate localităţile din Republica Moldova au rămas ieri fără curent după atacurile ruseşti din Ucraina. Reţeaua de electricitate este interconectată, iar când rachetele lovesc infrastructura energetică a Kievului, au de suferit şi vecinii de peste Prut. Inclusiv punctele de frontieră cu România din nordul ţării au fost afectate. 

Aseară, în punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmaţiei, poliţiştii nu au mai putut scana paşapoarte ucrainenilor, care au fost nevoiţi să aştepte reconectarea la reţeaua de energie. Au primit mâncare şi ceai cald până la rezolvarea situaţiei. 

O pană de curent ca în ţările vecine este puţin probabilă în România, spun autorităţile de la noi. Şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă crede însă că ar fi bine să ne pregăm. 

Ce a declarat Raed Arafat

Pe acelaşi subiect

"Urgenţe pot să aibă loc. Vorbim despre cultura de a fi pregătit. Avem cultura asta? Încă nu, din păcate", a spus şeful DSU, Raed Arafat.

Indiferent de natura dezastrului, spitalele vor fi primele afectate, aşa că generatoarele de mare putere nu trebuie să lipsească. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le va verifica în perioada următoare. Raed Arafat vorbeşte inclusiv despre un proiect care să oblige unii agenţi comerciali de a avea asemenea echipamente.

"Benzinăriile nu au genertaoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator şi se întrerupe curentul, nu poţi livra combustibil maşinilor, ambulanţelor, maşinilor de pompieri sau poliţie", a mai spus Raed Arafat. Furnizorii de gaz şi energie sunt şi ei mai atenţi în această perioadă. De la începutul războiului din Ucraina, atacurile cibernetice aproape că s-au dublat.

"Întotdeauna ne pregătim pentru blackout. Singurele lucruri diferite sunt atacurile cibernetice pe care le vedem, dar ne protejăm foarte bine", a declarat CEO-ul grupului E.ON, Volker Raffel.

Specialiştii recomandă populaţiei să aibă la îndemână provizii pentru câteva zile: apă, alimente neperisabile, o lanternă şi câteva pături. Nici medicamentele sau o sumă de bani nu ar trebui să lipsească din orice kit de supravieţuire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Verificări pentru un scenariu de blackout in România. Experţii dezvăluie ce nu trebuie să ne lipsească din locuinţă