Antena Meniu Search
x

Video Blackout în Republica Moldova, după atacurile Rusiei în Ucraina. Mai multe oraşe au fost paralizate de penele de curent

Rusia a lăsat Republica Moldova în beznă. Timp de două ore, aproape întreaga ţară a rămas fără curent electric, după ce militarii lui Putin au lansat zeci de rachete asupra Ucrainei. Au fost lovite zone rezidenţiale din mai multe oraşe, inclusiv din capitală, unde cel puţin trei oameni au fost ucişi. Parlamentul European a votat azi o rezoluţie prin care desemnează Rusia drept stat sponsor al terorismului.

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 19:50

Vezi și

Blackout-ul de peste Prut a avut loc în jurul orei 14, când luminile au început să se stingă rând pe rând în toată ţară. Au urmat momente de panică: în Chişinău, zeci de oameni au rămas blocaţi în lifturi, troleibuzele s-au oprit pe traseu, semafoarele nu au mai funcţionat şi s-au format cozi uriaşe de maşini.

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova: A fost afectat inclusiv sistemul electric al Ucrainei din Odesa, care este interconectat cu Republica Moldova şi avem deja deconectări de energie electrică inclusiv în capitală, în Chişinău. A căzut frecvenţa sistemului de transport al energiei electrice şi peste 50 la sută din teritoriul ţării este deconectat de la energia electrică.

Pana de curent a durat aproximativ două ore şi a fost declanşată de un nou bombardament masiv lansat de militarii lui Putin asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: Războiul este aproape. Am înţeles că şi regiunea Viniţa a fost bombardată, foarte aproape de hotarele noastre. S-a întâmplat acelaşi lucru ca şi cu câteva zile în urmă. Am lucrat să aducem generatoare acolo unde este posibil.

Pe acelaşi subiect

Republica Moldova şi Ucraina au sistemele energetice interconectate

Până de curând, Republica Moldova era alimentată cu energie electrică produsă în regiunea separatistă Transnistria, dar şi din Ucraina. Kievul însă a oprit exportul de curent, din cauza infrastructurii distruse de bombele rusești, iar separatiştii le dau moldovenilor curent cu porţia. Acum, ţara vecină se bazează în proporţie de 90 la sută pe importul de energie electrică din România. Energie care este transportată prin linia Isaccea-Vulcăneşti, cea care s-a deconectat azi în mod automat.

După bombardamentul ruşilor, în beznă au rămas şi numeroase localităţi din Ucraina. Mai multe rachete au căzut peste o zonă rezidenţială din Kiev. În imaginile filmate de martori se văd mai multe etaje ale unui bloc în flăcări şi oameni care primesc primul ajutor pe stradă.

În sud, în Zaporojie, ruşii au atacat noaptea trecută o maternitate

Un bebeluş a fost ucis iar tânăra lui mamă abia a scăpat cu viaţă. A fost scoasă de sub dărâmături alături de unul dintre medicii care erau de gardă. Astfel de atacuri asupra populaţiei civile au determinat Parlamentul European să declare Rusia un "stat sponsor al terorismului". Rezoluţia are doar un rol simbolic, astfel că statelor membre li se cere să ia la nivel naţional o astfel de decizie.

La doar câteva ore după declararea Rusiei drept "stat terorist", site-ul Parlamentului European a fost ţinta unui atac cibernetic, în spatele căruia s-ar afla hackeri ai Moscovei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Blackout în Republica Moldova, după atacurile Rusiei în Ucraina. Mai multe oraşe au fost paralizate de penele de curent