Video Veste bună pentru români. Cât vom plăti iarna aceasta pentru factura la gaze, comparativ cu anul trecut
În această iarnă, factura la gaze ar putea scădea şi cu până la 15%. Motivul: ţara noastră are depozitele de gaze naturale aproape pline. Prin urmare, vom importa mai puţin şi vom plăti un preţ de achiziţie mai mic. Asta înseamnă că preţul final plătit de populaţie se va situa sub cel plafonat.
Am putea plăti facturi mai mici la gaze iarna care vine. Chiar şi cu 15%, dacă e să ne uităm la preţurile din facturile actuale. Avem în prezent la gaze un preţ plafonat de 0,31 lei/kWh, preț cu toate tarifele și taxele incluse. Însă acesta este prețul maxim, pentru că legislația spune că se va plăti, în factură, cel mai mic preț dintre această valoare şi prețul rezultat în urma tuturor costurilor pe care le are furnizorul.
Românii ar putea plăti preţuri mai mici la gaze
În prezent, cantitatea de gaze importate este tot mai mică. Iar costul de achiziție al gazelor este si el mai mic. În plus, depozitele noastre sun pline în proporţie de 98%. Deci, stăm mult mai bine decât iarna trecută.
Dacă se adaugă tarifele de distribuție și transport reiese un preț final plătit de populație sub prețul maxim plafonat, de 0,31 lei/kWh. Iar, potrivit legii de plafonare, furnizorul este obligat să factureze acest preț la client.
Dacă e să ne uităm pe o factură emisă de cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, Engie, găsim un preț de furnizare, fără TVA, de 0,2239 lei/kWh, adică 0,266 lei/kWh preț final, deci semnificativ sub prețul maxim plafonat de 0,31 lei/kWh.
Așadar, prețul facturat de Engie în septembrie este deja cu 14% sub prețul maxim plafonat. Cel mai probabil prețul final facturat va rămâne sub prețul maxim plafonat în lunile de iarnă. Asta pe fondul achiziției continue de gaz din producție internă la preț.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰