Antena Meniu Search
x

Veşti proaste pentru proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani! De la 1 ianuarie, milioane de români vor face ITP-UL mai des

De la 1 ianuarie, milioane de români vor face Inspecţia Tehnică Periodică mai des.

Vezi și

Veşti proaste pentru proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani! De la 1 ianuarie, milioane de români vor face Inspecţia Tehnică Periodică mai des. Doar un an va fi valabil avizul ITP, pentru autoturismele fabricate înainte de 2006. 

Propunerea a venit chiar de la RAR, care a constatat că parcul auto naţional îmbătrâneşte. Prin aceste verificări vor trece anual circa trei milioane de şoferi, care au maşini mai vechi de 12 ani. Aproape jumătate din autoturismele din România sunt în această situaţie. 

Noua lege va împărţi defectele în trei categorii: minore, majore sau periculoase.

Un defect major, de exemplu, este cel de la sistemul de franare. Chiar daca rotile franeaza eficient, este necesar ca ambele sa franeze la fel pentru a nu se crea un dezechilibru si sa ne punem in pericol.

Pentru astfel de probleme, maşina nu va trece de ITP. Noutatea este că orice defect la kilometraj va însemna automat respingerea autoturismului. În schimb, legea prevede şi defecte minore, care sunt acceptate: urmele mici de rugină sau o crăpătură de cel mult un centimetru în parbriz.

În service-urile de cartier, încă se poate negocia pentru obţinerea mai uşoară a ITP-ului. 

Modificarea legislaţiei era obligatorie, pentru a ne alinia la standardele europene. În Letonia, maşinile mai vechi de trei ani merg anual la ITP, iar în Marea Britanie măsura se aplică celor mai vechi de patru ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Veşti proaste pentru proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani! De la 1 ianuarie, milioane de români vor face ITP-UL mai des