Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Veşti proaste pentru românii care sperau să-şi cumpere locuinţă. Programul Prima Casă ar putea dispărea complet

Programul Prima Casă ar putea dispărea complet. În următorii trei ani, spun unele voci. Sau poate chiar de anul viitor, susţin altele.

de Redactia Observator

la 05.10.2017 , 22:40

Programul Prima Casă ar putea dispărea complet. În următorii trei ani, spun unele voci. Sau poate chiar de anul viitor, susţin altele. Banii sunt tot mai puţini pentru sutele de mii de dosare ale tinerilor care vor să îşi cumpere prima locuinţă. Iar băncile au venit oricum cu oferte alternative de creditare. Mai scumpe. Şi cu avans mai mare, însă.

Laurenţiu stă în chirie de 10 ani şi anul acesta s-a hotărât să îşi cumpere propriul apartament: "Decât să plătesc chirie, prefer să mai dau o diferenţă mică să am casa mea! Aş dori un apartament cu 3 camere nou, se cumpără, în principiu, cu toate utilităţile, parchet gresie, faianţă, tot ce îi trebuie, în jur de 72.000-73.000 de euro!"

Dezvoltatorii construiesc pe bandă rulantă imobile. Şi nu se tem de consecinţele eventualei dispariţii a programului Prima Casă. Spun că oamenii oricum îşi pierd răbdarea pentru că aprobarea unui dosar la Fondul de Garantare durează chiar şi până la 6 luni şi pot ajunge să piardă avansul. Băncile au profitat. 

Vezi și

La un credit Prima Casă, dobânda poate fi atât fixă, cât şi variabilă, în timp ce la un credit ipotecar e cuprinsă între 3% şi 6%, iar avansul e de doar 5% la programul consacrat tinerilor, în timp ce la creditul ipotecar porneşte de la 15% şi poate ajunge până la 25%.

Până la acest moment, alte 2.000 de dosare sunt în lucru la Fondul de Garantare, iar plafonul disponibil este de 500.000 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Veşti proaste pentru românii care sperau să-şi cumpere locuinţă. Programul Prima Casă ar putea dispărea complet