Victoria la CCR amână plecarea lui Florin Iordache din fruntea Ministerului Justiţiei
Ordonanţa 13 câştigă primul proces la Curtea Constituţională. Deşi a fost abrogată, judecătorii au decis că Guvernul nu a intrat în conflict cu nicio altă instituţie când a aprobat actul normativ.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Ordonanţa 13 câştigă primul proces la Curtea Constituţională. Deşi a fost abrogată, judecătorii au decis că Guvernul nu a intrat în conflict cu nicio altă instituţie când a aprobat actul normativ.
Mâine, este momentul cheie. Curtea este chemată să dezbată dacă ordonanţa era sau nu constituţională. După primul succes, Florin Iordache îşi prelungeşte cu cel puţin 24 de ore mandatul de ministru al Justiţiei, după ce premierul l-a avertizat că va plăti cu funcţia pentru întregul scandal.
A fost momentul de glorie al Guvernului în plenul Parlamentului. PSD şi ALDE au savurat victoria. Judecătorii CCR au decis că, prin adoptarea Ordonanţei 13, Executivul nu şi-a depăşit atribuţiile.
Însă, dacă a fost sau nu constituţional actul normativ, s-ar putea afla abia mâine, când judecătorii sunt chemaţi să dezbată pe cererea trimisă de avocatul Poporului.
Ar putea urma ultima zi de mandat la şefia Justiţiei. Premierul l-a scos în faţă pe Florin Iordache, căruia i-a pasat întreaga responsabilitate. Chiar şi astăzi, în faţa plenului, a promis că scandalul nu se va mai repeta.
Surse din interiorul Coaliţiei vorbesc însă despre o nouă şansă pentru Florin Iordache. Dacă şi decizia de mâine de la CCR va fi favorabilă, ar putea rămâne în continuare ministru.
Florin Iordache este ministrul care a provocat nu doar cele mai multe scandări în stradă, dar şi revoltă.
Este originar din Caracal. Şi-a făcut studiile la Universitatea din Craiova, <ANIMATIE> unde iniţial s-a specializat în inginerie, apoi a devenit jurist. Doctoratul şi l-a luat la Chişinău. Până să devină politician, a lucrat ca inginer. Astăzi, este la al cincilea mandat de deputat.
În ultima vreme, în presă au fost ridicate suspiciuni cu privire la modul în care fiica lui ar fi obţinut funcţii în instituţii publice, fără a da vreun concurs. Soţia lui Iordache are şi ea o istorie în Justiţie. A fost judecător la Curtea Supremă şi unul dintre magistraţii care l-au achitat pe Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Însă, s-a pensionat fulgerător, la 47 de ani, când trebuia să judece un dosar cu greutate. Pentru aceste acuzaţii, Florin Iordache nu a răspuns până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰