Antena Meniu Search
x

Viitoare mame, obligate să îşi facă un test de coronavirus contra-cost, la maternitatea din Iaşi

Nu poţi să naşti fără test de coronavirus! Asta se pare că era deviza medicilor de la maternitatea Cuza Vodă, din Iaşi.

de Redactia Observator

la 04.05.2020, 11:38

Vezi și
  • Testele erau plătite integral de mămici.
  • Ministrul Sănătăţii anunţă anchete.

Mai multe gravide şi tinere mămici acuză că ar fi fost obligate să îşi facă un test de coronavirus contra-cost la laboratoarele private din Iaşi, înainte de a fi internate. Ministrul Sănătăţii anunţă anchete.

Robert Dâncă, manager Maternitatea Cuza Vodă Iaşi: Toate criteriile de internare sunt respectate, nu a fost limitat accesul la servicii medicale. Până în prezent nu avem depusă nici o sesizare legată de acest aspect.

Acesta este răspunsul managerului Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi, după ce gravidele s-au plâns că au fost întoarse din drum atunci când au mers să se interneze în unitatea medicală.

Mămică: Doamna doctor, cea care mi-a monitorizat sarcina pe tot parcursul, mi-a zis că nu pot să fiu internată în spital şi nici nu poate să îmi facă cezariană dacă nu am testul COVID-19.

Acestă situaţie nu ar fi fost una izolată şi se pare că s-a repetat şi la alte paciente.

Gravidelor, dar şi celorlalte paciente care ajungeau la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, li s-ar fi cerut să arate că au făcut analize de laborator care să arate medicilor că nu sunt infectate cu noul coronavirus. Cine nu avea respectivul test, ar fi fost pus să meargă să şi-l facă.

Testele care urmau a fi făcute, erau suportate integral de către viitoarele mămici.

Mămică: Tot de către cei de la spital, mi s-a făcut recomandare să merg la un laborator privat, unde să îmi fac respectivul test. Mi-am făcut testul, am plătit 250 de lei şi am aşteptat să primesc rezultatul.

Femeia povesteşte că a fost primită să nască după aproape 12 ore în care a fost purtată pe drumuri.

Robert Dâncă, manager Maternitatea Cuza Vodă Iaşi: Posibil să fie o problemă de comunicare, dar vă pot garanta sută la sută că accesul la serviciile medicale nu este limitat. Se internează cu sau fără testul COVID. Acolo unde este cazul, la recomandarea medicului, să facă aceste testări în spital.

Ministrul Sanătăţii a cerut ca situaţia de la cea mai mare Maternitate din Moldova sa fie anchetată chiar de către minister.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Nu este nici legal, nici moral. Voi începe o anchetă.

Testele pentru coronavirus nu se pot face la cerere în spitalele de stat şi centrele din Iaşi care fac gratuit acest lucru. Totuşi, în laboratoarele private preţul unul test pleacă de la 200 şi poate ajunge până la 400 de lei. Rezultatele vin in doar câteva ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Viitoare mame, obligate să îşi facă un test de coronavirus contra-cost, la maternitatea din Iaşi