Antena Meniu Search
x

Ministrul Energiei anunţă că OUG privind compensarea facturilor la energie a fost adoptată. Ce amenzi riscă furnizorii care nu aplică noile plafoane

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunţat că Ordonanța privind compensarea facturilor la energie a fost adoptată în şedinţa de guvern de marţi. Actul normativ prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.

de Redactia Observator

la 25.01.2022, 18:34

Ministrul Energiei anunţă că OUG privind compensarea facturilor la energie a fost adoptată. Ce amenzi riscă furnizorii care nu aplică noile plafoane
- Hepta

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că s-a ajuns la un consens în Coaliție iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze - 0,31 lei/kwh iar plafonul de consum va crește.

OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că OUG a fost adoptată. Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.

"Începând cu 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toți consumatorii casnici, pentru toti românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kilowat la 80 de bani pe kilowat la energia electrică și de la 37 de bani pe kilowat la 31 de bani pe kilowat (n.a. la gaze naturale), indiferent cât consumă. În plus, am dat posibilitatea ANPC să facă verificări şi să aplice amenzi pentru neaplicarea plafoanelor şi compensărilor din lege. Rămâne prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă facturile", a anunţat Popescu.

Marți dimineață, ministrul Energiei a anunțat că pachetul de măsuri aprobat în Coaliție, printre care creșterea limitei de consum până la care se aplică compensarea, reducerea plafonului pentru prețurile la energie și gaze, precum și interzicerea debranșărilor, recalcularea facturilor și sancționarea companiilor care emit facturi greștie, se va aplica de la 1 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Energiei anunţă că OUG privind compensarea facturilor la energie a fost adoptată. Ce amenzi riscă furnizorii care nu aplică noile plafoane