Antena Meniu Search
x

Ziua de Dragobete. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Ziua de Dragobete se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 24 februarie. Este o zi dedicată iubirii, în care cuplurile îşi declară sentimentele şi îşi oferă daruri ca un semn al dragostei pe care şi-o poartă.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 24.02.2021, 11:38

O femeie şi un bărbat se îmbrăţişează
Ziua de Dragobete se sărbătoreşte pe 24 februarie - iStock | Getty Images
  • Dragobetele a fost fiul babei Dochia.
  • Reprezintă simbolul iubirii la români.

Cine a fost Dragobete

Potrivit tradiţiei, Dragobete ar fi fost fiul babei Dochia, un tânăr care aducea mult bine şi îi influenţa pozitiv pe cei din jurul său, îndemnându-i să iubească şi să îşi împărăşească sentimentele persoanelor importante din viaţa lor.

Povestea lui începe încă de la naştere, când cele patru ursitori i-au oferit puteri cu care să răzbată de-a lungul vieţii sale. Prima ursitoare, primăvara, i-a oferit iubire şi puritate, a doua ursitoare, vara, i-a oferit căldura soarelui şi dulceaţa fructelor, a treia ursitoare, toamna, i-a oferit un fluier pentru a aduce zâmbet şi bucurie celor care îl ascultă, iar ultima ursitoare, iarna, i-a oferit o îmbrăcăminte de un alb imaculat, cu diamante.

Astfel a reuşit Dragobete să seducă orice tânără care îi cădea cu tronc, devenind el însuşi un simbol al iubirii pure şi al împreunării de suflete.

Tradiţia spune că după ce a murit, Dragobetele s-a transformat într-o plantă denumită năvalnic, care îşi face apariţia în fiecare primăvară şi este folosită în descântece de dragoste ori pentru tratarea rănilor.

Tradiţii şi Obiceiuri de Dragobete

În Ziua de Dragobete, tinerii necăsătoriţi sunt îmbrăcaţi în haine curate, de sărbătoare şi pornesc la cules de ghiocei pe care să îi atârne în dreapta icoanelor, iar la întoarcere fetele şi băieţii aleargă spre sat, moment în care fiecare băiat îşi prinde în braţe pe acea care îi este cea mai dragă. Dacă reuşesc să facă acest lucru înaitnea altui fecior, au dreptul de a fura fetei o sărutare ca un simbol al legământului dintre cei doi.

Dacă o fată sau un băiat nu îşi găsesc perechea la finalul zilei, tradiţia spune că tot anul nu îşi vor găsi iubirea, oricât ar căuta.

În alte zone ale ţării, tradiţia spune că cei necăsătoriţi trebuie să îşi facă un semn crestat de cruce pe braţ, iar apoi, împreunându-şi semnele, devin fraţi şi surori de cruce. Dacă Ziua de Dragobete nu le aduce în cale persoana iubită este un semn rău care prevesteşte singurătatea.

Superstiţii în Ziua de Dragobete

În această zi trebuie să eviţi orice ceartă cu soţia sau cu o altă femeie pentru că îţi va merge rău tot anul.

Cine vrea să se apuce de o activitate are şansele de a o duce la un bun sfârşit, fiind o prevestire a norocului.

Dacă se întâmplă să auzi Pupăza în ziua de Dragobete se spune că vei fi harnic tot anul.

Dacă în Ziua de Dragobete va ploua, se spune că primăvara va veni mai repede şi va fi una lungă şi frumoasă.

Cei care formează un cuplu trebuie să se sărute în Ziua de Dragobete „pentru a nu se pierde iubirea”.

E interzis să coşi sau să lucrezi pe câmp în Ziua de Dragobete.

Lacrimile în ziua de Dragobete aduc necazuri şi supărări tot anul, deci încercaţi să vă păstraţi bunadispoziţie şi să nu lăsaţi pe nimeni să vă rănească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ziua de Dragobete. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii