Antena Meniu Search
x

Zmeura, compromisă din cauza ploilor. Producătorii sunt disperaţi

Culturile agricole au fost compromise în acest an, în unele zone de ploile torenţiale. Apărute inițial ca o mană cerească după seceta din primăvară, precipitațiile s-au transformat rapid într-un coșmar.

de Redactia Observator

la 23.07.2020, 17:22

Vezi și
  • Clienţii tânărului au posibilitatea să îşi culeagă singuri fructele direct din rugi.
  • Astfel fructele sunt mai puţin alterate, iar normele de igienă sunt respectate. 

Victime sigure ale capriciilor vremii au fost culturile de zmeură. Cultivatorii spun că jumătate din recoltă este compromisă, iar fructele pe care le vând sunt mai scumpe și nu nici rezistă prea mult, nici măcar în frigider.

Acum 5 ani, Paul a făcut primul pas în afacerea cu zmeură pe care o deţine astăzi în comuna Borşa din Cluj. A lăsat în urmă cariera de arhitect pentru a se dedica în totalitate pasiunii sale: agricultura. Anul acesta, însă, nu se va putea bucura de roadele muncii lui. 

Paul Căpușan: Lipsa ploilor din primăvară, adică lipsa rezervei de apă din sol nu a favorizat creşterea lăstarilor la momentul oportun, iar pe urmă, când au venit ploile, au venit dintr-o dată şi prea multe, undeva la 20-25 de litri pe zi.

Culturile de zmeură au fost afectate în acest an  în proporţie de 100%, unele fructe mai mult, altele mai putin. Spre exemplu, dacă în anii trecuţi, o tufa depăşea un metru, ei bine in acest an, abia daca ajunge la jumatata dimensiunii pe care o avea<taie>

Clienţii tânărului au posibilitatea să îşi culeagă singuri fructele direct din rugi. Astfel fructele sunt mai puţin alterate, iar normele de igienă sunt respectate. 

Anul acesta preţul zmeurei a crescut simţitor, producătorii încearcă astfel să îşi reducă pierderile.

Vânzător: Este o diferenţă în ceea ce priveşte preţul, procentaj vorbind, undeva plus 20% faţă de anii trecuţi

Zmeura are multiple beneficii pentru sănătate, aşa se face că medicii o recomandă.

Dr. Mirela Stranț - medic apifitoterapeut: Deşi este un fruct foarte gustos, el nu este foarte dulce. Şi asta îl face unn fruct care e util din două puncte de vedere. Unu: în cazul diabeticilor, ei pot să îl consume şi de asemenea în cazul curelor de slăbire.

Cantitatea recomandată este de 100-150 de grame pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Zmeura, compromisă din cauza ploilor. Producătorii sunt disperaţi